Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, yapay zeka ve büyük dil modelleri (LLM) konuşulan başlıca konular arasında yer alıyor. Ancak, bu heyecan verici gelişmelerin ardında saklanan risklerin de göz ardı edilmemesi gerektiğine dair bir uyarı yapıldı. Siber güvenlik şirketi ESET, yapay zeka araçlarını destekleyen büyük dil modellerini detaylı bir şekilde inceleyerek dikkat çeken beş önemli riski ortaya koydu.

Büyük dil modelleri nasıl çalışma şekli

ChatGPT gibi üretken yapay zeka araçları, büyük dil modelleri tarafından desteklenmektedir. Bu modeller, yapay sinir ağlarını kullanarak muazzam miktardaki metin verisini işleyerek çalışırlar. Kelime kalıplarını öğrendikten sonra, bu modeller kullanıcılarla doğal bir dilde etkileşime geçebilir ve gerçek bir insan gibi iletişim kurabilirler. Ancak, bu yeteneklerinin ötesinde, büyük dil modelleri şirketleri belirli güvenlik ve gizlilik risklerine karşı da hassas hale getirebilirler.

İş dünyası ve bilgi teknolojileri liderlerine yönelik yapılan uyarıda, teknolojinin getirdiği heyecan verici gelişmelerin yanı sıra beraberinde getirdiği beş önemli riskin de göz ardı edilmemesi gerektiği vurguladı.

ESET'in yaptığı inceleme sonucunda ortaya çıkan riskler şu şekilde sıralanıyor:

Hassas verilerin fazla paylaşımı

LLM tabanlı sohbet robotları sır saklama ya da unutma konusunda pek iyi değil. Bu, yazdığınız herhangi bir verinin model tarafından benimsenebileceği ve başkalarının kullanımına sunulabileceği veya en azından gelecekteki LLM modellerini eğitmek için kullanılabileceği anlamına gelir.

Telif hakkı zorlukları 

LLM’lere büyük miktarda veri öğretilir. Ancak bu bilgiler genellikle içerik sahibinin açık izni olmadan web'den alınır. Kullanmaya devam ettiğinizde potansiyel telif hakkı sorunları oluşabilir.

Güvensiz kod 

Geliştiriciler, pazara çıkış sürelerini hızlandırmalarına yardımcı olması amacıyla giderek daha fazla ChatGPT ve benzeri araçlara yöneliyor. Teorik olarak kod parçacıkları ve hatta tüm yazılım programlarını hızlı ve verimli bir şekilde oluşturarak bu yardımı sağlayabilir. Ancak güvenlik uzmanları bunun aynı zamanda güvenlik açıkları da oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

LLM’nin kendisini hackleme 

LLM'lere yetkisiz erişim ve bunlar üzerinde değişiklik yapmak, bilgisayar korsanlarına, modelin hızlı enjeksiyon saldırıları yoluyla hassas bilgileri ifşa etmesini sağlamak veya engellenmesi gereken diğer eylemleri gerçekleştirmek gibi kötü niyetli faaliyetler gerçekleştirmeleri için bir dizi seçenek sunabilir.

Yapay zeka sağlayıcısında veri ihlali  

Yapay zeka modelleri geliştiren bir şirketin kendi verilerinin de ihlal edilmesi, örneğin bilgisayar korsanlarının hassas özel bilgiler içerebilecek eğitim verilerini çalması ihtimali her zaman vardır. Aynı durum veri sızıntıları için de geçerlidir. 

ESET, bu risklerin azaltılması için şu önlemlerin alınmasını öneriyor:

Veri şifreleme ve anonimleştirme

Gelişmiş erişim kontrolleri

Düzenli güvenlik denetimleri

Olay müdahale planlarının uygulanması

LLM sağlayıcılarının detaylı incelemesi

Geliştiricilerin sıkı güvenlik önlemleri alması

 

 

Hibya Haber Ajansı