Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Nermin Tansuğ, prematüre bebeklerin eve dönüş sürecinde ailelere yönelik önemli bilgiler verdi. Tansuğ, "Yenidoğan uzmanlarının ellerinde bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatan bebeklerde, eve dönüşte de hassas bir dönem devam ediyor" diyerek, ebeveynlere bebekleriyle ilgili özel bir bakım sürecine dikkat etmelerini önerdi.

Aileye yeni katılacak her yeni bebeğin dünyaya geliş süreci kuşkusuz büyük ve heyecanlı bir bekleyiş. Genellikle 37-42 hafta arasında geçen gebelik döneminin, anne ve babalar için her saniyesiyle çok büyük bir deneyim olduğunu belirten Prof. Dr. Nermin Tansuğ, “Her şey yolunda gittiğinde bebekler en geç 1-2 gün içinde evlerine dönebiliyor. Ancak bazen gebeliklerin erken doğumla sonuçlanması eve dönüş süresini uzatabiliyor. Prematüre bebekler bilindiği gibi, dünyaya erken geldikleri için bir süre yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde misafir ediliyor. Ne kadar erken doğmuşlarsa sorunların da o kadar fazla olması doğal. Doğdukları haftaya göre solunum güçlükleri, kafa içi kanama, enfeksiyonlar, beslenme zorlukları ve sarılık gibi durumlar yaşayabiliyorlar. Ancak yenidoğan uzmanlarının ellerinde bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatan bebekler için eve dönüş zamanı da gelmiş oluyor” açıklamasında bulundu.

Eve dönen prematüre bebekler için hassas bakım ihtiyacı devam ediyor

Yoğun bakımdaki bebek eğer artık monitörlere gerek duyulmadan izlenebiliyorsa, iyi bir şekilde emiyorsa, düzenli olarak kilo alıyorsa ve en az 10 gün süreyle solunum durması (apne) yaşanmamışsa artık taburcu olma zamanı gelmiş demek oluyor. Çoğu prematüre bebekte bu koşullar 36 gebelik haftasına ulaşıldığında sağlanmış oluyor diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Nermin Tansuğ, “Bebekler taburcu edilmeden önce ailenin eğitimi için gerekli tüm bilgilendirmeler yapılıyor. Öncelikle bebeğin nasıl beslenmesi gerektiği tüm ayrıntılarıyla anlatılırken; bebeğin bakımı, banyosu ve giydirilmesi gibi hususlarda da ebeveynler bilgilendiriliyor. Acil durumlarda bebeğe nasıl müdahale edileceği de yine bu süreçte anlatılan bir konu. Annenin evde artık bebeğine bakabileceğine emin olması ve kendine güvenmesiyle birlikte bebek taburcu ediliyor. Eve dönen bebekleri ise farklı bir bakım ve beslenme düzeni bekliyor” dedi.

Prof. Dr. Nermin Tansuğ, evde bebeğin oda düzeninden beslenmeye, seyahatten uyku düzenine ve gaz sancılarından enfeksiyon ve aşı takibine kadar dikkat edilmesi gereken hususları paylaştı.

Tansuğ, bebeğin taburcu olmadan önce evde yapılması gereken hazırlıkları şöyle sıraladı:

Ebeveyn ve bebek odasında çok fazla eşya tutmamalısınız. Eviniz aşırı sıcak ya da soğuk olmamalı.

Bebeğinizin kalacağı odanın mutlaka güneş görmesi, sık havalandırılması gerekir. Nem oranının yüzde 55-60 arasında olmasına dikkat edin. 

Bebeğin odasında parlak ışık yerine parlaklık derecesi ayarlanabilir ışık kaynağı kullanın. 

Evinize fazla ziyaretçi kabul etmeyin. Bebeğe dokunmadan önce ellerin yıkanması, hastalığı olan kişilerin temas etmemesi de önemli. 

Özellikle okul ve kreşe giden çocuklarla yakın temastan kaçının. Annede enfeksiyon varsa mutlaka maske kullanımı gerekir. 

Evde küçük çocuk varsa bebeğe zarar verebilir, bebekle yalnız bırakmayın. 

Evde hiçbir yerde sigara içilmemeli. 

Bebeğinizin yatağı sert, çarşafı gergin olmalı. Yatak içine oyuncak, battaniye, giysi koymayın. Yastık kullanmayın, bebeğinizi kundaklamayın. Her zaman yumuşak, pamuklu kumaştan giysiler tercih edin. 

Çamaşırları ilk birkaç ay ayrı yıkayın ve iki kez durulayın. Parfümsüz, enzimsiz deterjan ya da bebek çamaşır sabunu kullanın. 

Beslenme düzeni

Taburcu edilirken bebeğin uygun tartıda olup olmadığına ve hangi tür beslenme yöntemiyle devam edileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Tansuğ, "Prematüre bebekler, 40-52. haftaya kadar prematüre maması veya özel taburculuk sonrası mamalarıyla beslenmelidir. Anne sütüyle beslenen bebeklere devam etmek önemlidir. Beslenme süresini 20-30 dakika arasında tutun ve ilk aylarda 3-4 saatte bir besleme yapmak yeterlidir" dedi.

Uyku sağlığı

Uyku düzeninin oluşturulmasında dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Tansuğ, "Prematüre bebekler doğumdan sonraki ilk günlerde daha fazla uyur. Ancak 36. haftadan sonra gece ve gündüz düzenine alışmaları gerekiyor. Bebeklere düzenli uyaranları gündüz vermek, banyo ve beslenme gibi ritüeller oluşturmak önemlidir. Gece lambası ve hafif müzik gibi unsurlarla rahatlamalarına yardımcı olabilirsiniz." diye bilgi verdi.

Ağlama nöbetleri ve gaz sancıları

Bebeklerin genelde günde ortalama 2 saat ağladığını belirten Tansuğ, "Prematüre bebekler, gaz sancıları ve ağlama konusunda daha hassas olabilirler. Kucaklama, emzirme, hafif masaj, ninni veya müzik dinletme gibi yöntemleri deneyebilirsiniz. Ancak sonuç alamazsanız mutlaka doktora başvurmalısınız" dedi.

Banyo kuralları

Banyo konusunda da önerilerde bulunan Tansuğ, "Bebeklerinize uygun sıcaklıkta ve sürede banyo yaptırın. Sabun ve şampuan kullanımını aşırıya kaçmayın. Bebeklerinizi nazikçe kurulayın ve özellikle kız bebeklerde bez bölgesini önden arkaya doğru silin" diyor.

Seyahat 

Prematüre bebeklerle seyahatin özel bir hazırlık gerektirdiğini vurgulayan Tansuğ, "Araç içinde bebek koltuğunu doğru şekilde kullanın. Uçak seyahati için en uygun zaman bebeğinizin 6 haftalık olduktan sonra. Uçakta emzirme, kulak zarındaki basınç değişimini dengeleyebilir" diyor.

Enfeksiyondan koruma

Enfeksiyon riskini azaltmak için kalabalık ortamlardan uzak durmayı, ellerin sık sık yıkanmasını ve hasta kişilerle teması sınırlamayı öneren Tansuğ, biberon kullanımında da hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Aşı takibi 

Son olarak, bebeğin taburcu olduktan sonra aşı takvimine uyulması gerektiğini vurgulayan Tansuğ, "Prematüre bebekler, zamanında doğmuş bebeklerle aynı (Hepatit B ve BCG aşısı hariç)  zamanda aşı takvimine göre aşılanmalıdır" diyor.

 

 

Hibya Haber Ajansı