Altıntaş, sığınmacı sorunu yüzünden milli kültürün tehdit altına olduğunu, ayrıca sığınmacıların yoğun olduğu bölgelerde turizmin zarar gördüğünü belirtti.

Altıntaş, Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Ayvalık Zeytinleri İşletme Müdürlüğü’nün kapatıldığını da hatırlatarak, zeytinyağında ihracat yasaklarıyla fiyatları indirmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, “Vakıflar markası zeytinyağı tüketiminde ve zeytin tüketiminde halkın güvenini kazanmış değerli bir markadır. Eğer bu işletme zarar ettiyse kötü yönetildiği için zarar etmiştir.” şeklinde konuştu.

İzmir Milletvekili Altıntaş, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Kültür ve Turizm Bakanlığının birleştirilmiş olması, şahsi kanaatime göre fevkalade yanlış bir olaydır. İkisinin birbirinden ayrılması şiddetli bir ihtiyaçtır. Kültür, bir milleti var eden, yüz yılların, bin yılların içerisinden süzülüp gelen her çeşit yaşam geleneğinin, "Ben kimim, kimlerdenim, nasıl yerim, ne içerim, düğümü derneğimi nasıl yaparım, cenaze evine nasıl giderim, arkadaşlarımın veya dostlarımın kederini, tasasını nasıl paylaşırım?" gibi sorulara bile vereceğim cevabın temeli kültürde yatmaktadır. Bunun turizmle eşitlenmiş olması ve değerlerin korunmamış olması bir milletin medeniyetini geliştirmesinin önündeki en büyük engellerdendir."

“KKTC’de demografik kontrol kaybedilmiştir”

Nüfus hareketlerinin Türkiye içerisinde olduğu gibi Kıbrıs'ta da çok etkili gözlemlendiğini ifade eden Altıntaş, "2013-2023 yılları arasında Güney Kıbrıs'ın nüfusu yüzde 9,9 artarken, Kuzey Kıbrıs'taki nüfus yüzde 33,7 artmıştır. Nüfus hareketleri ve göç siyasetiyle alakalı ciddi bir politikanız yoksa bu konuda herhangi bir planlama da yapamazsınız ve burada meydana gelen işler sonuçta bir kargaşayla, bir düzensizlikle karşınıza dikilir. Kuzey Kıbrıs'ta resmi olmayan rakamlara göre 50 bin Rus, 15 bin İranlı, 140 bin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaşamaktadır. Bu rakamlar KKTC'nin de Türkiye gibi demografik politikaların kontrolünü kaybettiğini bu vesileyle Bakanlığımızın özellikle kültür politikası açısından dikkatli ve sorunlu davranması gerektiğini hatırlatmak isterim." ifadelerini kullandı.

“Düzensiz göçler milli kültürümüzü etkiliyor”

"Türkiye'de düzensiz göç yoluyla ülkenin her tarafına gelen ve ilerleyen zaman içerisinde özgürce diledikleri yerlere yerleşip oralarda hayat kurmaya çalışan sığınmacıların Türk turizmine de olumsuz etkileri vardır ve görülmektedir" diyen Altıntaş, sözleri şunları söyleyerek tamamladı:

"Örneğin, 2023 yılında Gaziantep'te yapılan bir araştırmada Gaziantep'i ziyaret eden turistlerin yüzde 43'ünün sığınmacıların şehri güvensiz hâle getirdiğini düşündüğünü ortaya koymuştur. Bu vesileyle, bazı turistler, sığınmacıların yoğun olduğu bölgeleri ziyaret etmekten çekinmekte; bu da turizm gelirleri üzerinde düşüşe neden olmaktadır. Ayrıca, sığınmacıların farklı kültürel geleneklere sahip olması, yerli halk ve sığınmacılar arasında kültürel çatışmalara yol açmaktadır. Bütün bunlar, turizm ve kültür politikalarımızla birlikte dikkatlice takip edilmesi ve gereken önlemlerin alınması gerekmektedir."

Hibya Haber Ajansı