Bakan Kacır, konuşmasında son 20 yılda özellikle üretim, AR-GE ve inovasyon alanında güçlü bir ekosistem oluşturduğuna vurgu yaptı.

Kritik teknolojilerin tüketicisi olmak yerine, bu teknolojileri geliştiren, üreten ve ihraç eden bir ülkeye dönüşmeye odaklandıklarını belirten Bakan Kacır, “Geçen yıl sanayi ürünü ihracatımız yaklaşık 240 milyar dolara ulaştı ve bu ihracatın yaklaşık yüzde 41'i AB ülkelerine yapıldı. Türkiye'nin sanayi ürünü ithalatı ise 261 milyar doları buldu ve bunun yaklaşık 3'te 1'i AB'den geldi." şeklinde konuştu.

Bakan Kacır, demir-çelik, alüminyum, çimento, kimya, plastik ve gübre gibi sektörlere yönelik TÜBİTAK aracılığıyla yeşil büyüme teknoloji yol haritası çalışmaları yürüttüklerini, bu yol haritalarının emisyonları azaltmak için mevcut en iyi teknikleri, yeni ve daha temiz üretim teknolojilerini belirleyeceğini söyledi.

Uluslararası finans kuruluşlarıyla ilişkileri de eylem planında belirtilen hedefleri karşılayacak şekilde uyarladıklarına dikkati çeken Kacır, çelik, alüminyum ve çimento sektörlerinin düşük karbonlu dönüşümüne yönelik yol haritaları geliştirmek amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 3 ayrı projede iş birliği yaptıklarını anlattı.

Bakan Kacır, 2014-2020 Ufuk 2020 Programı kapsamında Türkiye'deki paydaşların 958 inovasyon projesine katılarak AR-GE ve inovasyon ekosistemine 296 milyon avro katkı sağladığını, özellikle Türkiye liderliğindeki çok ortaklı projelerin sayısının 7'den 36'ya çıktığını ifade etti.

Hibya Haber Ajansı