AGESA… Şirketin 01.01.2023 - 31.10.2023 dönemine ait prim üretimi ; hayat dalı 5.760.797.424 TL, hayat dışı
112.641.755 TL olmak üzere toplam 5.873.439.179 TL olarak gerçekleşmiştir.

AKFYE… Şirket, 15 Kasım 2023 tarihinde düzenlenen "The Bonds, Loans & ESG Capital Markets CEE, CIS & Türkiye Awards 2023" ödül töreni kapsamında Yılın Yurtiçi Sermaye Piyasası İşlem Ödülü'ne (Local Equity Capital Markets Deal of the Year) layık görülmüştür. Yaklaşık 700 MW'lık kurulu güce sahip olan ve sadece güneş, su ile rüzgar gibi yerli ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi yapan Akfen Yenilenebilir Enerji, 2023 yılının Mart ayında gerçekleştirdiği 3.3 milyar lira büyüklüğündeki halka arz işlemiyle bu prestijli ödülü kazandı. Sermaye piyasaları ve finans sektörünün saygın ödüllerinden birisi olarak kabul edilen "Yılın Yurtiçi Sermaye Piyasası İşlem Ödülü" kategorisindeki ödül Türkiye'nin yenilenebilir enerji sektöründeki son yıllardaki yükselişinin yanı sıra finansal piyasalardaki etkinliğini de simgelemektedir.

ATSYH… Denizli İli, Pamukkale İlçesi, Kurtluca Beldesinde, bağlı ortaklığımız Balkaney Gıda Turizm Tekstil Ticaret A.Ş.(Balkaney Gıda) tarafından yapılacak Kekik Yağı Sıkım Tesisi ile Organimineral Gübre Üretim Tesisi kurulması projelerinin finansmanında başlangıç sermayesi olarak kullanılmak üzere Şirketimiz Atlantis Yatırım Holding A.Ş. tarafından Balkaney Gıda'ya tahsis edilecek fonun temini için Şirket Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Deniz, Şirkete 9 milyon TL sermaye avansı vermeyi beyan ve tahahhüt etmiştir. Sermaye avansı Şirketin ileride gerçekleştirilecek sermaye artırımında kullanılacak olup, Necdet Deniz vereceğini taahhüt ettiği sermaye avansı için elde edebileceği herhangi bir faiz vs gelirlerden feragat ettiğini beyan ve taahhüt etmiştir.

CIMSA… Şirketin Hollanda'da faaliyet gösteren iştiraki Sabanci Building Solutions BV (SBS)'nin yapı malzemeleri alanında geleceğin teknolojilerine yatırım yapma ve bu alanda teknoloji üreten şirket olma hedefleri doğrultusunda, Almanya'nın Münih şehrinde SBS BV'nin %100 oranında pay sahibi olduğu Sabanci Global Technology Center Gmbh (SGTC)'ın kuruluş ve örgütlenme işlemleri tamamlamış ve SGTC faaliyetine başlamıştır. Bu gelişmeyle birlikte SBS BV ana faaliyet konuları olan beyaz ve gri çimento, kalsiyum alimünat çimento (CAC) ve diğer sürdürülebilir yapı malzemelerinin küresel ticaretine ek olarak ilgili alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerine de başlamış bulunmaktadır. Münih Teknik Üniversitesi (Technische Universität München) kampüsünde kurulmuş olan SGTC, başta CAC olmak üzere, yapı malzemeleri alanında yenilikçi, çevresel ürün ve teknolojilerin geliştirilmesine dönük araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütecektir. Bu faaliyetlerin SBS BV'nin yapı malzemeleri alanındaki global hedeflerini desteklemesi ve teknoloji üretimine öncülük etmesi hedeflenmektedir.

DOKTA… Şirketin Manisa Organize Sanayi Bölgesi "Alüminyum Döküm" tesislerin müşteri anlaşmalarına bağlı olarak gelen talepleri karşılamak üzere; ağırlıklı elektrikli ve hibrit araçlar kapsamındaki işlerle ilgili, yaklaşık 20 milyon avro tutarında planladığımız makina, ekipman, bina ve inşaat yatırımlarına başlanmıştır. Büyük ölçüde gelecek yıl faaliyete geçecek yatırım süreciyle ilgili gelişmeler hakkında kamunun bilgilendirilmesine devam edilecektir.

KONTR… Şirketin yüksek teknoloji odaklı ve elektrifikasyon ürün ve hizmetleri artırmaya yönelik yatırım stratejisi
kapsamında;
Polatlı/Ankara‘da Kontrolmatik markası ile Yüksek Gerilim Gaz İzoleli Şalt Ekipmanları (GIS) üretimi yapmak için seri üretim tesisi kurulmasına karar verilmiş olup, yatırım miktarının yaklaşık 2 fazda toplam 30 Milyon Amerikan Doları olması öngörülmektedir.
Kurulmasına karar verilen tesiste üretilecek olan ürün gamı için 1.5 yıldır devam eden Ar-ge, Mühendislik ve prototip çalışmaları yaklaşık 5 milyon Amerikan doları harcama ile tamamlanmıştır.
Kontrolmatik'in mevcut tesisinde üretilen prototipler uluslararası sertifikasyon almak üzere akredite kuruluşlara gerekli testler için gönderilmiştir.
Testlerin Ocak 2024 içerisinde tamamlanması ve seri üretimin 2024 2. Çeyrekte başlaması beklenmektedir.
Bu minvalde şirket ve Chint Electric Co Ltd arasında 245kV Yüksek Gerilim Gaz İzoleli Şalt Ekipmanı ürün teknolojisinin Türkiye'de seri üretilmesi kapsamında, ürüne ve tesisin kurulumuna yönelik mühendislik ve üretim konularında Teknoloji transferi ve lisans anlaşması imzalanmıştır. Kurulmasına karar verilen tesiste, üretilecek ürün gamı bu gerilim seviyesinde Türkiye ve yakın coğrafyada ilk olup hem ithal ikamesi hem de ihracat girdisi açısından ülke ekonomisine katkıda bulunması beklenmektedir. Bunun yanı sıra, Chint Electric ürün portföyündeki diğer şalt ve elektrifikasyon ekipmanlarının Kontrolmatik markası ile üretilebilmesine yönelik stratejik partnerlik konusunda taraflar arasında iyi niyet anlaşması imzalanmıştır.

MEKAG… Şirketin %100 hissesine sahip olduğu bağlı ortaklığımız Meka İthalat İhracat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. ile yurt dışı yerleşik bir şirket arasında bugün (16.11.2023) Kırma Eleme Tesisi Satış Sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşme bedeli 820.000 (SekizYüzYirmiBin) EUR olup sözleşme bedelinin %95'i oranında iş başlangıcında avans ödemesi alınacaktır. Sözleşme konusu tesisin dizayn, üretim, sevkiyat ve montaj işlemleri Mart 2024 tarihine kadar tamamlanması planlanmaktadır. Söz konusu Kırma Eleme Tesisi'nin üretimi Şirket tarafından yapılacaktır.

PENTA… Penta Teknoloji, dijital baskı sektörünün en büyük şirketlerinden Xerox ile uzun yıllardır başarıyla yürüttüğü iş ortaklığını yeni bir anlaşmayla taçlandırarak Xerox'un Türkiye'deki kanal iş ortaklarının tek yetkili distribütörü olmuştur.

POLHO… Bağlı ortaklıklıklardan Poliport Kimya San. ve Tic. A.Ş.'den yapılan bildirime istinaden 5.850 m3 kapasiteye sahip olan sekizinci tank çiftliğinin yenilenmesi ve modernizasyonu için yatırım kararı alındığı bildirilmiştir. Yatırım tutarı yaklaşık beş buçuk milyon ABD doları olan projenin 1 Eylül 2024 tarihine kadar tamamlanması planlanmaktadır. Sekizinci tank çiftliğinin yenilenmesi ile birlikte Poliport Kimya San. ve Tic. A.Ş.'nin satış gelirlerinin olumlu etkilenmesi beklenmektedir.

RUBNS…Sermaye Piyasası Kurulu'nun 16.11.2023 tarihinde şirketimize ulaşan 15.11.2023 tarihli yazısında; 18.09.2023 tarihli başvuruyu yapan şirketimiz ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Sayın Osman İpek'in Rubenis Tekstil Sanayi Ticaret A.Ş. sermayesinde sahip olduğu 12.500.000 TL nominal değerli B Grubu payların borsada işlem gören niteliğe dönüştürülmesi ve dönüşüm sonrası borsada satışa konu edilmesi amacıyla yapmış olduğu başvurunun görüşüldüğü Sermaye Piyasası Kurulu'nun 02.11.2023 tarih ve 66/1447 toplantısında anılan talebin olumsuz karşılanmasına karar verildiği hususu şirkete iletilmiştir.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı