Bu yıl 8. düzenlenen BCWP’da ayrıca sürdürülebilirlik ve gastronomi eğitimi konusundaki ilham verici önerileri nedeniyle Nicole Pisani (Birleşik Krallık) ve Heidi Bjerkan (Norveç) özel mansiyon ile ödüllendirildi.

Şef Ebru Baybara Demir’in 2023 Basque Culinary World Prize’ı aldığı ödül töreni Donostia-San Sebastián'daki Prisma de Tabakalera’da gerçekleşti.  Şef Ebru Baybara Demir yirmi yılı aşkın süredir, bölgedeki göç süreci, iklim değişikliğine karşı yerel ürünlerin çoğaltımı, Suriye sınırına yakın Mardin'de kültürel entegrasyon gibi öncelikli konuları ele alan çeşitli girişimlerde öncü bir rol oynadı. Şubat 2023'te Türkiye'de yaşanan deprem gibi yıkıcı olayların ardından insani yardım çalışmalarına liderlik etti.

Basque Culinary World Prize, Euskadi-Bask Ülkesi’nin ve gastronomi alanında önde gelen bir akademik kurum olan Basque Culinary Center’ın kapsamlı stratejisinin bir parçası olarak Bask Hükümeti tarafından verilen özel bir küresel ödüldür. Ödül, benzerlerinden farklı olarak inovasyon, teknoloji, eğitim, çevre, sağlık, gıda endüstrisi, sosyal ve ekonomik kalkınma alanlarında dönüştürücü girişimlere liderlik eden şeflerin çalışmalarına odaklanıyor ve bu alandaki başarıları ödüllendiriyor.

Bask Hükümeti Ekonomik Kalkınma, Sürdürülebilirlik ve Çevre Bakanı Arantxa Tapia, Bask gıda sektöründen yetkililerin ve önde gelen isimlerin katıldığı törende Ebru Baybara Demir'e ödülünün yanı sıra, topluma fayda sağlayan yeni projelerinde kullanılmak üzere 100 bin avro değerindeki ödülü de takdim etti. Ödül töreni öncesinde, Basque Culinary World Prize Jürisi başkanı Joan Roca ve Bask Mutfak Merkezi Mütevelli Heyeti Başkanı Vicente Atxa gerçekleştirdiği konuşmalarda ödülün önemine ve sahip olduğu misyona değindi.

Hibya Haber Ajansı