''Yararlı bakterileri öldürüyor!''

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Oya Duran, gereksiz antibiyotik kullanımının, besinlerin sindirilmesinden bağışıklık sisteminin düzenlenmesine, beyin sağlığından inflamasyonun önlenmesine dek önemli işlevler üstlenen vücuttaki yararlı bakterilerin ölmesine, zararlı bakterilerin artmasına yol açtığını belirtti.

''Obeziteye yol açabiliyor!''

Yapılan bilimsel çalışmaların gereksiz antibiyotik kullanımı ile obezitenin yaygınlaşması arasındaki ilişkiyi ortaya koyan Dr. Oya Duran, ''Astım, gıda alerjileri, diyabet, bağışıklık sisteminin bozulması ve çölyak gibi birçok hastalığın artışıyla ilişkisi de araştırılıyor.'' dedi.

''Karaciğer ve böbreklerde hasara yol açabiliyor!''

Dr. Oya Duran gereksiz ve rastgele antibiyotik kullanımının karaciğerde ve böbreklerde çok ciddi hasarlara yol açabildiğini vurgulayarak, karaciğerinde ya da böbreklerinde sorun olanların da mutlaka hekime bildirmesi, ilaç ve dozun ona göre ayarlanması gerektiğini söyledi.

''Antibiyotik direnci hızla artıyor!''

Antibiyotik direncinin ilacın bakterileri öldürme ve yayılmasını önleme etkisini kaybetmesi anlamına geldiğini söyleyen Dr. Oya Duran, sözlerini şöyle tamamladı: ''Araştırmalara göre; antibiyotik direnci nedeniyle enfeksiyon ölümleri dünya genelinde katlanarak artıyor. 2050’li yıllarda dirençli enfeksiyonlar yüzünden ölümlerin milyonlarla ifade edileceği öngörülüyor.''

Hibya Haber Ajansı