İSTANBUL (AA) - Kaspersky araştırmasına göre, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki (META) çalışanların yüzde 76'sı, robotların siber saldırılara ortam oluşturabileceğini düşünüyor.

Şirket açıklamasına göre, Kaspersky'nin araştırmaları, META bölgesindeki çalışanların lojistik, nakliye ve temizlik alanlarındaki olağan görevleri yerine getirme konusunda robotlara güvendiğini ortaya koydu. Diğer taraftan çalışanlar, yapılacak ameliyatlar, ticari yolcu uçaklarının pilotsuz uçurulması, tehlikeli maddelerin üretim sürecini yönetmek veya ilaç üretimi gibi konularda robotlara güvenmeye daha az istekli. Robotlara güven eksikliğinin nedenlerinden biri de robotların siber saldırılara ortam oluşturabileceği inancı. Bu bakış açısı, her 4 çalışandan 3'ü (yüzde 76) tarafından destekleniyor.

Çalışanlar, robotların bazı görevleri yerine getirmeye uygun olduğu ancak diğerlerine uygun olmadıkları düşüncesinde. Örneğin, çalışanların yüzde 89'u robotların temizlik yapmasına sıcak bakarken, yüzde 82'si de koli ve sipariş teslimi konusunda onlara güveniyor. Çalışanların yarısından daha azı, tehlikeli madde üretimini yönetmek gibi işlerde robotlara güven duyarken (yüzde 46), ameliyatlar için robotlara güven duyanlarda bu oran daha da düşüyor (yüzde 34). Bu endişeler, tüm çalışanların yarısından fazlasının (yüzde 58), bir ekipman arızası veya siber saldırı nedeniyle robotların tanımlı görevlerinde başarısız olması durumunda kimin sorumluluk taşıdığının belirsiz olduğuna işaret etmesiyle açıklanabiliyor. Çalışanların yüzde 50'si de robotların işlev bozukluğu durumunda insanlar için fiziksel tehdide neden olabileceğine inanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Teknik Uzmanlık Müdürü Emad Haffar, günümüzde robotiğin, üretim süreçlerini yönetmek, el emeğinin yerini almak, verimliliği, hızı, kaliteyi ve performansı iyileştirmek için, endüstriyel kontrol sistemleri ve diğer bilgi teknolojileri ile birlikte kullanıldığını belirtti.

Araştırmalarının, robotların hangi görevleri yapmaya uygun olduğu konusunda çalışanların görüşlerinde bir bölünme olduğunu gösterdiğini aktaran Haffar, "Genel olarak çalışanlar, temizlik ve sipariş teslimi gibi vasıfsız görevleri yerine getirmek için robotlara hazır olsa da çoğunluk, yanlış yapıldığında finansal zarara veya insanlar için fiziksel bir tehdide dönüşebilecek robotlara, bu kritik işlemlerde güvenmeye hazır değil. Kaspersky ICS CERT istatistiklerine göre, Ocak-Eylül 2022 döneminde Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesinde Kaspersky çözümleriyle korunan ICS bilgisayarlarının yüzde 38'inde kötü amaçlı nesneler engellendi. Devam eden dijitalleşme nedeniyle farklı sektörlerde robotlara yönelik saldırıların artabileceğini tahmin ediyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Kesintisiz bir güvenlik açığı denetimi önemli"

Kaspersky uzmanları, sistemleri çeşitli tehditlere karşı korumak için şunları öneriyor:

"Olası siber güvenlik sorunlarını tespit etmek ve ortadan kaldırmak adına operasyon teknolojisi (OT) sistemlerinin düzenli güvenlik değerlendirmelerini yapmak gerekiyor. Etkin güvenlik açığı yönetimi için kesintisiz bir güvenlik açığı denetimi ve triyaj oluşturmak önemlidir. Kaspersky Industrial Cyber Security gibi özel çözümler, etkili bir yardımcı ve halka açık olmayan nice bilgi için benzersiz bir kaynak olabilir. İşletmenin OT ağının temel bileşenleri için zamanında güncellemelerin yapılması, güvenlik düzeltmelerinin ve yamalarının uygulanması veya teknik olarak mümkün olan en kısa sürede telafi edici önlemlerin uygulanmasının, üretim sürecinin kesintiye uğraması halinde milyonlara mal olabilecek büyük olayların önlenmesi adına çok mühim olduğunu düşünüyoruz. Karmaşık tehditlerin zamanında tespiti, gözlemi ve vakaların etkin bir şekilde düzeltilmesi için Kaspersky Industrial Cybersecurity for Nodes gibi endüstriyel EDR çözümlerinin kullanılmasını öneriyoruz.

Ekiplerinizin vaka önleme, tespit ve müdahale becerilerini geliştirerek ve güçlendirerek yeni ve gelişmiş kötü amaçlı yazılım tekniklerine yetkinliklerini artırabilirsiniz. Bilgi teknolojileri güvenlik ekipleri ve OT personeli için özel OT güvenlik eğitimlerini, bunu başarmaya yardımcı olan temel önlemlerden biri olarak görüyoruz."