Ardından Kırıkkale teşkilatıyla bir araya gelerek istişare toplantısı gerçekleştirmeden önce değerlendirmelerde bulunan Akşener; İYİ Parti Kırıkkale Belediye Başkan Adayını Yavuz Kuzucu, Kırıkkale Yahşıyan İlçe Belediye Başkan Adayını Ahmet Ergin olarak ilan etti.

“Herhangi bir kurumun Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne parmak sallaması kabul edilebilir bir şey değildir!”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bir gazetecinin Can Atalay ile ilgili TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un, "TBMM kendi gündemine hakimdir, kendi gündemi içerisinde ve kendi öncelikleri içerisinde bu konuda gereğini yapacaktır." ifadesini hatırlatarak "Sizce bunun gereği nedir?" sorusuna şu sözlerle yanıtladı:

"Numan Kurtulmuş'un gereğini yapma eylemi; o fezlekeyi Meclis'e göndermeme, Genel Kurul'a göndermeme ise katılıyorum. Kendisine yüzde 100 katıldığım yer, herhangi bir kurumun kalkıp Türkiye Büyük Millet Meclisine sopa göstermesi, parmak sallaması kabul edilebilir bir şey değildir. Eğer 'Ben talimatla iş yapmam, onun için de göndermiyorum kardeşim' diyorsa öyle bir hakkı var çünkü. Ona da katılıyorum."

“Caydırıcılığın muhafaza edilmesi lazımdı”

Akşener, "Ogün Samast'ın tahliyesiyle ilgili daha önce de 2 kez denetimli serbestliğe uygun görülmemiş, tahliye edilmemişti ama geçtiğimiz gün tahliye edildi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu da şöyle yanıtladı:

"Ben hukukçu değilim ama büyük bir vicdani itiraz söz konusu olunca baktım, şöyle bir durum var, yaşı küçük olduğu için 21 yıl verilmiş. Sonra bazı problemler nedeniyle 24 yıl ceza almış. Fakat Türkiye'de Hrant Dink gibi genellikle hangi yönden olursa olsun yani farklı görüşlerdeki pek çok kanaat önderinin saygı duyduğu bir ismin o dönemde; her kim olursa olsun birinin katledilmesi iğrenç bir şeydir, o başka bir şey. Ama pek çok vicdanı orta noktada, bir arada toplayan bir katletme eylemi bu. Dolayısıyla caydırıcılığın muhafaza edilmesi lazımdı. Hakikaten vicdanları yaralamıştır. Dolayısıyla da doğru bulmadığımı ifade etmek isterim. Yani sonuna kadar cezasını çekmeliydi."

“Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmaması mümkün değil!"

Başka bir gazetecinin, "Yargıda iki mahkeme arasında yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Akşener, şu ifadeleri kullandı;

"Doğru bulmuyorum. Doğru bulmadığımı da ifade ettim, arkadaşlarımız da ifade etti. Anayasa Mahkemesi’nin kararını ben o gün de söyledim bugün de arkadaşlarım da benimle aynı fikirde, beğenmeyebiliriz, paylaşmayabiliriz, doğru bulmayabiliriz insan olarak ama uygulanmaması mümkün değil. Anayasa varken Anayasanın bazı hükümlerini beğenmeyebilirsiniz. Geçen de onu söylemek istedim özellikle çarptırıldı. Beğenmeyebilirsiniz, o beğenmediğiniz maddeleri değiştirinceye kadar uymak zorundasınız. Aksi takdirde Anayasayı askıya almış olursunuz ki bunun adı da kim yaparsa yapsın, darbedir. Söylemeye çalıştığım o.”

“Dünyada sözü geçen bir Türkiye inşa etmek için iktidar olacağız!”

Cengiz Aytmatov’un “Gün Olur Asra Bedel” kitabında anlattığı Nayman Ana karakteri oğlu arasında yaşananları hatırlatarak sözlerine devam eden Akşener; “Cengiz Aytmatıv’un biliyorsunuz bir kitabı var. Orada bir Nayman ana var. Oğlunu alıyorlar ve bir yeni yüzülmüş hayvan derisini başına geçiriyorlar. Saçlar çıkamıyor, geri gidiyor beynin içine saçlar giriyor. Ailesini unutuyor, kim olduğunu unutuyor ve Nayman Ana onun peşinden koşuyor, oğlu onu öldürüyor. Nayman ana yerde, ruhu tülbentin içinde dolaşıyor ve tek bir kelime söylüyor; ‘Hatırla!’ Biz de hatırlayacağız. Kim olduğumuzu hatırlayacağız, niçin kurulduğumuzu hatırlayacağız ve bu ülkenin içinde bulunduğu ister dış ister iç şartların rezaleti karşısında bu ülkeyi yeniden ayağa kaldırıp bir dünya ülkesi; dünyada sözü geçen, ekonomisiyle, sosyolojisiyle, sosyal psikolojisiyle, istihdamıyla bir Türkiye inşa etmek için öncelikle iktidar olacağız. Şimdi yerel seçimler var yerel seçimlerde bu arkadaşlarımızı seçerek işe başlayacağız.” dedi.

Hibya Haber Ajansı