Çocuğunuzun doğum günü hazırlıklarına özen gösterirken, özellikle pastanın üzerine konulan maytapların ciddi sağlık riskleri taşıdığı konusunda Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Reyhan Tamer uyarıda bulundu. Tamer, maytapların içerdiği kimyasal maddelerin solunum ve ağız yoluyla vücuda alındığında ciddi yan etkilere neden olabileceğini belirtti.

Maytapların içeriğinde bulunan demir çubuk, potasyum klorat, alüminyum toz, stronsiyum nitrat, baryum nitrat gibi kimyasal maddelerin solunum ve ağız yoluyla alındığında karaciğer ve böbrek gibi hayati organlarda ciddi yan etkiler oluşturabileceğini vurgulayan Tamer, “Pastasında sadece mum olsun” dedi.

Maytapların pasta üzerinde yanmasıyla ortaya çıkan kimyasalların solunum yoluyla vücuda girmesinin yanı sıra, pasta üzerinde yanan maytapların düşen parçalarının da ağız yoluyla vücuda girebileceğine dikkat çeken Tamer, bu durumun karaciğer, böbrek ve akciğer gibi organlarda fonksiyon bozukluğuna neden olabileceğini dile getirdi.

Çocuklarda maytap temasının solunum güçlüğü, mide bulantısı, kusma, nefes almada güçlük, kan basıncında ve kalp ritminde düzensizlik, cilt temasında ise kimyasal yanıklar gibi istenmeyen yan etkileri tetikleyebileceğini belirten Tamer, bu tür durumlarla karşılaşıldığında hemen sağlık merkezine başvurulması gerektiğini söyledi.


Hibya Haber Ajansı