İSTANBUL (AA) - Makedonya Türk toplumu, 21 Aralık 1944'te yapılan düzenleme ile Osmanlı devletinden sonra yeniden kendi dillerinde eğitim hakkı kazandı.

Uluslararası Balkan Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, 15 Şubat 2007 yılında yapılan yasal düzenleme ile 21 Aralık tarihi Türkçe Bayramı olarak ilan edilirken o günden sonra Makedonya Türklerinin resmi bayramı olarak kutlanmaya başlandı.

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Maarif Vakfı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ve Uluslararası Balkan Üniversitesi’nin desteği ile kutlanacak olan programa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'un katılması bekleniyor.

Makedonya’da yaşayan Türklerin varlığının göstergesi olarak görülen Türkçe Eğitim Bayramı, bu coğrafyanın ortak değerlerinden biri olan Türkçeye sahip çıkıldığını ve Balkanlardaki kültür hayatının çeşitliliğini, zenginliğini etkileyici biçimde gösteriyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinde yatan geleneksel, tarihi ve kültürel dayanışma değerlerinin birleştirici harcı niteliğinde olan Balkanlar, burada yaşayan Türklerin sadakati ve bu değerlerin gelişmesine sundukları katkılardan ötürü özel bir saygıyı hak ediyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem, Türkiye dışında yaşayan Türklerin kendi benliklerini kaybetmemelerini sağlayan en önemli ögelerden birinin Türkçe olduğunu belirtti. Erdem, şunları kaydetti:

"2007 yılından itibaren kutlanmaya başlayan 21 Aralık Türkçe Dil Bayramı, Makedonya’da yaşayan Türkler için çok büyük bir önem arz etmektedir. Yahya Kemal Beyatlı’nın da dediği gibi, Türkçenin çekilmediği yerler vatandır. Ancak çekildiği yerler vatanlıktan çıkar. Vatanın kendi gövde ve ruhu Türkçedir. Bizi biz yapan en temel unsurlardan birisi dilimizdir.

Çin’den Adriyatik denizine kadar yayılan geniş Türk coğrafyasında yaşayan 100 milyonlarca soydaşımız, ortak dilimiz olan Türkçe ile gönüllerini birbirlerine bağlıyor. Dil demek hem lisan demek hem de gönül demektir. Bizim için dil coğrafyası, gönül coğrafyasıdır. Gönül ferman dinlemez, hukuk tanımaz.

Makedonya’da yaşayan Türkler için çok büyük önem arz eden bu bayrama her yıl verdiği desteklerden ötürü, öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve TBMM Başkanımız Mustafa Şentop’a en derin şükranlarımı sunuyorum. Makedonya’da ve yakın coğrafyada yaşayan bütün vatandaşlarımızı ve gönüldaşlarımızı da 21 Aralık’ta kutlayacağımız bu bayrama davet ediyorum."