Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin açık tartışma oturumuna katılan Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, dün Çin Medya Grubu'na bağlı CCTV'ye bir röportaj verdi. Szijjarto, Çin'in “Ortak Kalkınma Kalıcı Barışı Teşvik Eder” gündemini Güvenlik Konseyi'nin açık tartışma oturumuna taşımasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Szijjarto, Avrupa'daki mülteci sorununa değinerek, Afrika ülkeleriyle gerçekleştirilecek ortak kalkınmanın, mülteci sorununun temel çözümü olduğuna dikkat çekti. Szijjarto, “AB’yi, yasadışı göçmenleri teşvik etmek yerine, Afrika nüfusunun kıta dışına taşınmamasına yardımcı olmaya çağırıyoruz. Bu hedefe nasıl ulaşılır? Onlara iş olanakları, yatırım ve teknolojiler sağlayarak.” ifadelerini kullandı.

Szijjarto, Çin'in önerdiği ortak kalkınma ile kalıcı barışı teşvik etme fikrinin, uluslararası arenadaki anlaşmazlıkların ve çatışmaların çözülmesi için çok önemli olduğunu vurguladı. Szijjarto, dünyanın barışı teşvik eden ülkelerin öneminin altını çizerek, 300 binden fazla güvenlik çatışmasının çözüm beklediğini ve bu çatışmaların istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini, hatta bir 3. Dünya Savaşı riskini barındırdığını söyledi. Szijjarto, bu nedenle Macaristan'ın Ukrayna konusunda Çin'in tutumunu desteklediğini belirtti.

Hibya Haber Ajansı