2 yıl içerisinde tamamlanarak herkesin göğsünü kabartan çok özel merkez ortaya çıktığını belirten Bakan Ersoy, “Burası ziyaretçilerimizin tarihe, arkeolojiye meraklarının cevabını bulacağı, bu cevabı alırken de sosyal ihtiyaçların ihmal edilmeyeceği, gelenin bir daha gelmek isteyeceği bir yer olmuştur. Bu güzide eserin Konya'mızın turizm potansiyeline çok büyük katkıları olacağına inanıyorum” dedi.

Büyükşehirin Turizm Master Planı’nı öven Bakan Ersoy, “Şu anda biz bakanlık olarak dönüşüme girmek isteyen şehirlerimize bu master planını öneriyoruz ve diyoruz ki ‘Konya Büyükşehir Belediyesi'ne gidin, onların gittiği yoldan giderseniz çok hızlı sonuç alırsınız, orada çok örnek bir çalışma var. Hepinize tavsiye ediyoruz’ diyorum” ifadelerini kullandı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da “İnşallah bu merkez, Çatalhöyük için yeni bir başlangıç olacak. Bakanlığımızın desteğiyle Çatalhöyük, sadece Türkiye’de değil dünyada tanınan en önemli yerleşim yerlerinden birisi olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Türkiye'nin en büyük ahşap konstrüksiyonlu kamu binası olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı. 

Açılışta konuşan Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, merkezin Çatalhöyük için bir dönüm noktası olduğunu ve bir Çumralı olarak gurur duyduğunu ifade ederek, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkür etti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, büyük emeklerle inşa edilerek Konya’nın kültür mirasına kazandırılan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin, hayırlı olmasını dileyerek konuşmasına başladı.

Konya’nın Anadolu’nun kültür ve medeniyet başkenti olduğunu anımsatarak, Çatalhöyük’le başlayan tarih yolcuğunun binlerce yıldır aralıksız şekilde sürdürdüğünü kaydeden Başkan Altay, bu bilinçle Konya’ya yakışır işler yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Sahip olduğumuz bu eşsiz mirasa en iyi şekilde sahip çıkmak ve Darü’l-Mülk Konya’mızı her alanda görkemli tarihine yakışır bir hale getirmek, çalışmalarımız içerisinde hep önceliğimiz oldu. Özellikle arkeolojik değerlerimizin gün yüzüne çıkarılması ve medeniyet mirasımıza yeniden kazandırılması büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda; Çatalhöyük, Savatra, Karahöyük, Kilistra ve Kubadabad Sarayı gibi arkeolojik kazılara, Konya Büyükşehir Belediyesi olarak önemli destekler sağlıyoruz. Tüm bunlar içerisinde Çatalhöyük’ün bizler için apayrı bir kıymeti ve önemi var. UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Çatalhöyük; binlerce yıl önceki Anadolu yaşamına ve insanlık tarihine ışık tutuyor."

Çatalhöyük’ün bu eşsiz mirasını en güzel şekilde tanıtabilmek ve yarınlara güvenle taşıyabilmek için; Türkiye’nin en büyük tanıtım ve karşılama merkezlerinden birini inşa ettiklerini ifade eden Başkan Altay, “Bu büyük eserin temelini 2021 yılının Ağustos ayında birlikte atmıştık. Hamdolsun açılışını da birlikte yapmak nasip oldu. 4 bin 500 metrekare kapalı alana sahip Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezimiz ile burayı ziyaret eden turistlerin 10 bin yıllık mirasımızı her yönüyle tanımalarını sağlayacağız. Aynı zamanda büyük bir müze niteliği de taşıyan Tanıtım ve Karşılama Merkezimiz 7 farklı bölümden oluşuyor. Merkez bünyesinde ayrıca ziyaretçilerimizin buradan ayrıldıkları zaman yanlarında bir hatıra götürebilecekleri hediyelik eşya satış birimi de bulunuyor. Tüm bunlara ilave olarak iki höyüğün yukarıdan seyredilebileceği bir seyir kulesi de inşa ettik” diye konuştu.

Bakanlık olarak sanata, kültüre, tarihi değerlerimize vizyonel bir yaklaşım sergilediklerini kaydeden Bakan Ersoy şu değerlendirmeleri yaptı: “Bakanlığımız çok uluslu disiplinler arasında bunu yönetmeyi başarmış, kurumsallaşmış kazı ve araştırmalarını artırarak sürdürmektedir. Arkeolojik zenginliklerimizin ortaya çıkartılması, restore edilmesi, ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması adına tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde çalışmaktayız. Bugün açılışını yaptığımız tanıtım ve karşılama merkezi üçüncü derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer almakta. Koruma amaçlı imar planında özel proje alanı olarak belirlenmiş sahada mülkiyeti Konya Büyükşehir belediyemize ait arazide 26.500 metrekarelik bir alan üzerinde yer almakta, 2021 yılında temeli atılan projenin çalışmaları 2 yıl kesintisiz devam etmiş ve bugün hepimizin göğsünü kabartan bu çok özel merkez ortaya çıkmıştır.”

Konuşmaların ardından dualarla Türkiye'nin en büyük ahşap konstrüksiyonlu kamu binası olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi'nin açılışı yapıldı. Protokol üyeleri daha sonra merkezi gezerek incelemelerde bulundu.

Hibya Haber Ajansı