Okulların açılamasına sayılı günler kala Şanlıurfa’da, okul formaları ve önlükler raflardaki yerlerini aldı. Binlerce öğrenci ve veli forma satışı yapan mağazaların yolunu tutarken, fiyatlar ise geçen yıla göre ortalama 2-3 kat artmış durumda. Veliler okul masrafları nedeniyle kara kara düşünüyor.

 Şanlıurfa’da, yaklaşan 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı öncesinde okul formaları raflardaki yerini alırken, veliler ve öğrenciler de hazırlıklara başladı. Döviz kurundaki yükselişin yanı sıra artan maliyetler her ürünü etkilediği gibi okul kıyafetlerinin de fiyatını katlamış durumda. Okul giysilerinin fiyatları geçen yıla göre en az iki kat artmış durumda.

 

Geçtiğimiz yıl önlük, pantolon, yazlık tişört ve polar gibi üç dört parça okul kıyafeti 180-200TL’ye alınabilirken, bu yıl kıyafetlere gelen zamlarla bu rakam en az 300 TL’yi buluyor.

 

Evdeki hesabın çarşıya uymadığını gören veliler, çocuklarının okul ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarını kara kara düşünüyor. Esnaf da yaşanan artışlardan sadece velilerin değil kendilerinin de olumsuz etkilendiğini belirtiyor.

 

Eyyübiye’de esnaflık yapan İzzet Karaman, okul kıyafetlerindeki artışı Bizim Haber Ajansı’na değerlendirdi.

 

Karaman, birçok üründe yaşanan pahalılığın okul kıyafetlerine de yansıdığını belirterek,  geçen seneye oranla fiyatların katlandığını söyledi.

 

KARAMAN: BİR ÖĞRENİCİNİN OKUL KIYAFETİ HER ŞEYİYLE 500 LİRA

 

“Bir öğrenicinin okul kıyafeti her şeyiyle 500 lira” diyen Karaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Şu anda hesaplamakta zorlanıyorum. Geçen yıl 100 lira olan malzeme bu yıl 400-500 lira. 3-4 kat fiyatlar artmış durumda. Bir pantolon 80-90 TL, kısa kollu tişört 50 TL, uzun kollu tişört 100 TL, hırka 100 TL, spor ayakkabı 100 TL… bunlar en kötüleri… kaba bir hesap yapmaya kalkılırsa rakam gidip nereyi buluyor. Allah esnafın da velilerin de yardımcısı olsun. Maliyetler çok yüksek.”

 

 

 

OKAY: SON GÜNLERE GİRMEDEN KIYAFETLERİ ALSINLAR

 

Bahçelievler’de okul kıyafetleri satan esnaf Mehmet Okay da velilere öğrencilerin giysilerini erkenden almaları tavsiyesinde bulundu.

 

Ailelerin okul alışverişine kıyafetlerle başlamalarının daha iyi olacağını belirten Okay, şunları kaydetti:

 

“Devlet okulları 15 Eylül’de açılıyor. Bizim velilere tavsiyemiz, her şeyden önce okul kıyafetlerini almaları daha iyi olur. Yoğunluğa girmeden, son günlere girmeden okul kıyafetlerini alsınlar. Şu anda fazla bir hareketlilik yok. Ama gelip fiyat soran da az da olsa alışverişini yapan da var. Eskisi gibi olmasa da insanlar dediğim gibi az da olsa alışverişini yapıyor.”

 

“ÜRÜNÜN YERİNE YENİSİNİ KOYAMIYORUZ”

 

Son yıllarda fiyatlardaki böylesi bir artışı daha önce görmediklerini vurgulayan Okay, “Geçen yıllarda bir takım okul kıyafeti 180-200 TL’ydi şimdi fiyatlar ikiye katlandı. Şimdi fiyatlar 300 TL’den 400 TL’ye kadar çıkıyor. Sattığımız ürünün yerine yenisini koyamıyoruz. Veliler de fiyatları yüksek buluyor ama yeni fiyatlara alışıyoruz” diye konuştu.

 

SİNAN ÖZDEMİR – MUSTAFA EKİNCİ – ÖZEL HABER / BİHA