Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, FOMC toplantı tutanaklarından yükselen şahin mesajlara ek olarak, negatif bölgedeki seyirlerini sürdüren makro verilerin etkisiyle satıcılı seyir izledi.

Politika faizinin değiştirilmeyerek 22 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-5,50 aralığında sabit tutulduğu FOMC Ekim ayı toplantı tutanakları, banka yetkililerinin para politikasında ihtiyatlı bir yaklaşım benimseme konusunda hemfikir olduğunu gösterdi. Tutanaklarda tüm Fed yetkililerinin faizlerin bir süre kısıtlayıcı seviyelerde kalmasını beklediği, enflasyonu %2 hedefine döndürmek için politika duruşunun yeterince kısıtlayıcı tutulmasının kritik önemde olduğu vurgulandı. Tutanaklarda, tüm yetkililerin, Komite'nin dikkatli bir şekilde ilerleyecek konumda olduğu ve her toplantıdaki politika kararlarının gelen verilerin tamamına ve bunların ekonomik görünüm ile risk dengesi üzerindeki etkilerine dayalı olmaya devam edeceği konusunda hemfikir olduğu belirtildi. Enflasyonun zaman içinde %2 hedefine düşürülmesi için para politikası duruşunun yeterince kısıtlayıcı olmasının öneminin vurgulandığı tutanaklarda, yetkililerin, gelen verilerin Komite'nin enflasyon hedefine doğru ilerlemenin yetersiz olduğunu göstermesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılmasının uygun olacağını belirttikleri de aktarıldı.

Makro veriler cephesinde dün ABD’de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi, Philadelphia Fed imalat dışı aktivitesi ve ikinci el konut satışları verileri takip edildi. ABD’de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi Ekim ayı verisi aylık bazda 0,47 puan düşüşle son bir yılın en düşük seviyesi olan -0,49 seviyesine geriledi. Philadelphia Fed imalat dışı aktivitesi Kasım ayı verisi aylık bazda 9,3 puan artış kaydederek -11 seviyesinde gerçekleşti. Verinin negatif bölgedeki seyrini dördüncü aya taşıdığı görülüyor. İkinci el konut satışları, Ekim'de mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda %4,1 azalarak 3,79 milyona geriledi ve piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Art arda 5 aydır düşüş kaydeden ikinci el konut satışları, Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyeye indi. Ülkede ikinci el konut satışları, Ekim'de geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 14,6 azaldı. ABD'de ikinci el piyasasında medyan konut fiyatları, Ekim ayında üst üste dördüncü ayda yıllık bazda artış gösterdi ve yüzde 3,4 yükselerek 391 bin 800 dolara çıktı.

Faiz patikasına ilişkin olarak, Fed’in Mayıs ayında 25 baz puan faiz indirimine gitme olasılığı piyasalarda %47,1 oranında fiyatlanıyor. Bu oran geçen hafta %69 seviyesindeydi. ABD 2 yıllık tahvil faizleri %4,87, 10 yıllık tahvil faizi de %4,39 seviyesine ılmlı geriledi. VIX endeksi ise 0,06 puan düşüşle 13,55 ile 14 Eylül’den bu yana görülen dip seviyeye geriledi.

Nasdaq endeksi %0,59 düşüşle 14.199,98 seviyesine, Dow Jones endeksi de %0,18 değer kaybıyla 35.088,29 seviyesinden kapattı. S&P 500 endeksi de %0,20 düşüşle 4.538,19 seviyesinden günü ta
mamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında da Fed’in sıkı duruşunu enflasyon hedefe yaklaşana kadar sürdüreceği konusunda kararlılığını ortaya koymasıyla genel olarak karışık seyrin hakim olduğunu görüyoruz. Çin piyasaları teknoloji ve sanayi hisselerinde öne çıkan realizasyonlarla %0,3 düşüş kaydederken, Hang Seng endeksi yatay negatif seyir izliyor. Nikkei endeksi ise Baidu Inc’in beklentileri aşan 3Ç23 sonuçlarının desteğinde %0,3 yükseliyor.

ABD vadelilerinde ise yatay negatif seyir takip ediliyor.

Bugün ABD’de haftalık mortgage başvuruları, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve dayanıklı mal siparişleri verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 10 Kasım haftasında mortgage başvuruları haftalık bazda %2,8 artış göstermişti. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde ise 18 Kasım haftasına ilişkin verinin 225k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Dayanıklı mal siparişleri Ekim ayı öncü verisinin de manşet bazda %3,2 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek verinin ise %0,1 artış kaydedeceği öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde de tüketici güveni verisi izlenecek. Kasım ayı öncü verisinin değişim göstermeyerek -17,9 seviyesindeki seyrini sürdürmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın Şükran günü tatili sebebiyle ABD piyasaları kapalı olacak. Euro Bölgesi cephesinde ise PMI verileri takip edilecek. Kasım ayı öncü imalat PMI verisinin aylık bazda 0,3 puan artışla 43,4 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Hizmet PMI verisnini de 0,3 puan artışla 48,1 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Cuma günü ABD piyasaları yine Şükran günü tatili sebebiyle erken kapanış yapacak. Cuma günü ABD cephesinde PMI veriler izlenecek. İmalat PMI Kasım ayı verisinin aylık bazda 0,1 puan düşüşle 49,9 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Hizmet PMI verisinin de 0,2 puan gerileyerek 50,4 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı