Çin-Özbekistan Dışişleri Bakanları Stratejik Diyaloğu, dün Beijing'de düzenlendi. Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov, diyaloğa katıldı.

İki taraf, iki ülkenin liderlerinin vardıkları önemli konsensüslere uygun olarak kalkınma stratejilerinin entegrasyonunu güçlendirme üzerine kapsamlı fikir birliklerine vardı. Diyalogta, iki dışişleri bakanı arasında stratejik diyalog mekanizmasının kurulduğu ilan edildi.

Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin ve Özbekistan'ın aynı kaderi paylaşan iyi dost ve komşu olduğunu belirtti ve Çin-Özbekistan dışişleri bakanları stratejik diyaloğundan istifade ederek karşılıklı yarara dayalı kapsamlı işbirliğini ilerleteceklerini ve Çin-Özbekistan kader birliğinin inşasına hız vereceklerini kaydetti. Wang, dayanışma ve karşılıklı güvene dayalı inanca sadık kalınması, ortak kalkınma motorunun yaratılması, nesilden nesile aktarılan dostluğun derinleştirilmesi, barış ve istikrarın sağlanması için dört öneride bulundu.

Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov, iki ülke liderleri arasındaki karşılıklı güvene ve Çin ile olan iyi komşuluk ve dostluğa büyük önem verdiklerini, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in ortaya koyduğu küresel inisiyatifleri desteklediklerini söyledi.

Tek Çin ilkesine sadık kalacaklarını vurgulayan Saidov, birbirlerini destekleyerek iki ülke arasındaki karşılıklı stratejik güveni derinleştireceklerini ifade etti.

Saidov, Çin'in önerilerine tamamen katıldığını belirterek, iki ülke arasındaki kapsamlı işbirliğinin derinleştirilmesini ve Özbekistan-Çin kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin yeni bir seviyeye taşınmasını arzuladıklarını ekledi.

İki taraf, Birleşmiş Milletler ve Shanghai İşbirliği Örgütü gibi çok taraflı çerçeveler kapsamında eşgüdümü artırarak Çin-Orta Asya Mekanizması'nın inşasını hızlandırma ve bölgedeki barış, kalkınma, güvenlik ve istikrarı koruma konusunda mutabık kaldı.

İki taraf, Filistin-İsrail ihtilafı gibi konularda fikir alışverişinde bulundu. Çin’in bu konulardaki tutumunu açıklayan Wang Yi, Arap ve İslam ülkelerinin dışişleri bakanlarından oluşan heyetin Çin ziyareti hakkında bilgi verdi. Çin'in Filistin meselesindeki adil tavrını övgüyle değerlendiren Saidov, Filistin sorununun adil bir şekilde çözülmesi için 'İki Devletli Çözüm'e bağlı kalınması gerektiğini vurguladı.

Hibya Haber Ajansı