Taşova, Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası'nda, ilaç firması Gilead'ın ev sahipliğinde DADA Sahnesi'nde ''Bugününü Test Et, Yarınını Tanı Kampanyası'' kapsamında düzenlenen etkinlikteki konuşmasında, HIV (AIDS'e yol açan virüs) hakkında bilgi verdi.

Yaklaşık 30 yıldır HIV pozitif hastaları takip ettiğine işaret eden Taşova, ''Türkiye'deki en önemli eksik HIV farkındalığı. Özellikle toplumun her tabakasına kadar bu farkındalığın yayılmasının gerekli olduğunu vurgulamak isterim. Biz, HIV pozitif olanların sadece yüzde 50’sine tanı koyuyoruz. Yani yüzde 50, HIV olduğunu bilmeden ortada dolaşmakta. Son derece iyi bir noktaya geldiğimiz tedavide kür olmasa bile bunu kronik bir enfeksiyon haline sokabilecek bir tedaviye ulaşamıyorlar. Yaşam kaliteleri ve yaşam süreleri düşüyor. Oysaki tedaviye ulaşan kişilerde yaşam süreleri 35-45 yıl kadar uzadı.'' dedi.

Taşova, farkında olmayan kişilerin, hastalığı diğer kişilere bulaştırdığını ifade ederek, ''Bu, özellikle kadın ve çocuklar açısında son derece önemli. O yüzden mutlaka risk grubunda olanların taranması gerektiği gibi, toplumda herkes en az bir kere testini yaptırmalı. Çünkü erken tanı, tedavinin başarısıyla eş anlama gelmektedir.'' bilgisini verdi.

Hibya Haber Ajansı