Cilt bakım rutininde temizleme, nemlendirme ve güneşten korunmanın temel basamaklar olduğunu ifade eden Doç. Dr. Asude Kara Polat, İlk basamak olan temizlemede önemli olan banyo yaparken sıcak su kullanılmamasıdır. Çok sıcak su cildin doğal yağ tabakasını bozar ve cildi daha kuru hale getirir. Bunun yerine ılık su tercih edilmelidir. Kuru cilt yapısına sahip kişiler bebek ürünleri de tercih edebilir. Yine bu kişiler kese yapmaktan ve uzun süre banyoda kalmaktan kaçınmalıdırlar. Kuru ciltlerde tonikler cildi tahriş edebilir ve kızarıklığa yol açabilir." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Polat, cildin nemlendirilmesinin çok önemli olduğunu belirterek "Bu noktada cilt tipine uygun olacak şekilde nemlendiricilerin kullanılması gerekir. Her banyo sonrası tüm vücut krem, losyonlar ile nemlendirilmelidir. Yine yağ bazlı yoğun nemlendiriciler kışın daha çok tercih edilebilir. Kışın dudaklarda da kuruluk, çatlama, kabuklanma gözlenebilir. O yüzden dudakların da nemlendirilmesi önemlidir.  Buna göre piyasada çok sayıda yoğun nemlendirici özelliği olan lip stickler bulunmaktadır ve bunların gün içinde tekrarı önemlidir." dedi.

Rüzgar ve soğuk hava ellerinizi kurutabilir

Ellerin kışın rüzgardan ve soğuktan fazlası ile etkilenecebileceğini kaydeden Doç. Dr. Asude Kara Polat, dışarı çıkarken eldiven giyilmesinin koruyucu olduğunun altını çizdi.

Saç bakım yağları, nem maskeleri ve tırnaklar için koruyucu balmların kullanılabilir olduğunu açıklayan Doç. Dr. Polat, şunları söyledi:

"Saç ve tırnak için de kışın nemlendirme önemlidir. Saç bakım yağları,  nem maskeleri, tırnaklar için koruyucu balmlar kullanılabilir. Kuruyan saç ve cilt için çeşitli doğal yağlar önerilmektedir. Kuruyan ve yıpranmış saçlar için Hindistan cevizi yağı ve jojoba yağı, argan yağı gibi organik yağlar kullanılabilir. Saçı beslemekte ve onarmaktadır.  Yapılan bir çalışmada tatlı badem, çuha çiçeği ve jojoba yağlarının cilt bakımı uygulamalarındaki etkinliği ve faydaları incelenmiş ve cilt bakımı preparatlarında cildin en üst tabakası olan stratum korneumun bütünlüğünü, iyileşmesini ve lipit oranını güçlendirmek için etkili bileşenler olarak gösterilmiştir."

"Güneş kremi sadece yazın değil kışın da kullanılmalı" diyen Doç. Dr. Polat, "Cilt sağlığını korumak için güneş koruyucular kremlerin, losyonların veya sticklerin kışın da kullanılması gerekmektedir. Ultraviyole ışınlarının etkisi hava güneşli olmasa dahi devam etmektedir. Özellikle karlı havalarda yansıma olacağı için cilt üzerinde ultraviyole ışınlarının etkisi artmaktadır. Bu nedenle güneşten koruma faktörü yani SPF (sun protection factor) en az 30 olacak şekilde güneş koruyucu kremlerin uygulanması gerekmektedir. Gün içinde bu kremlerin 2 veya 3 saatte bir yenilenmesi önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Hibya Haber Ajansı