Nvidia (NVDA), dün mali takvim yılı olarak 2024 yılının 3. çeyreğine ilişkin açıkladığı bilançosunda şirketin gelirleri 16.19 milyar dolarlık beklentinin %11.91 üzerinde 18.12 milyar dolar olarak açıklanırken, hisse başına karı da 3.37 doların üzerinde 4.02 dolar olarak açıklandı. Şirketin gelir artışında yapay zeka çiplerine yönelik talebin artmaya devam etmesi belirleyici oldu. Nvidia'nın net karı da 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre % 49, yıllık bazda % 1259 artarak 9,2 milyar doları aştı. Nvidia, 2022'nin aynı döneminde 680 milyon dolar net kar açıklamıştı. Yapay uygulamalara güç sağlayan çipleri içeren yüksek marjlı veri merkezi işi, üçüncü çeyrekte gelirinin yıllık %279 artışla 14,51 milyar dolara yükseliş gösterdi. Düzeltilmiş brüt kar marjı bir önceki yılın aynı dönemindeki %56,1'den üçüncü çeyrekte %75'e yükselirken, oyun işletmesi, gelirinin bir önceki yıla göre %81 artışla 2,86 milyar dolara yükseldiğini bildirdi. Veri merkezi segmentinde gelir 14,5 milyar dolar ile çeyrekten çeyreğe %41’lik artışa işaret etti. Dünya çapında hızlandırılmış bilgi işlem ve ağ platformlarının güçlü büyümesi bu rakamın temel sebebi oldu. Profesyonel görselleştirme segmenti 416 milyon dolar gelirle çeyreklik %10, yıllık %108 artışa işaret etti. Daha güçlü teknik çalışma yeri talebi ve kanal envanter seviyelerinin normalleşmesiyle sağlanan büyüme destekledi. Otomotiv segmenti 261 milyon dolar gelir kaydederek çeyreklik %3, yıllık %4 artış gösterdi. Bu segment özelinde süregelen otonom araç satışlarındaki büyüme temel faktör oldu.

Siemens Energy (ENR) Gaz & Enerji tarafında artan sipariş alımı, daha yüksek kar marjları ve güçlü nakit akışı yaratımı gösterirken, Siemens Gamesa'nın (SGRE) işleri, artan maliyetlerin gecikmeli olarak yansıtılması, bu maliyetleri ve operasyonel sorunların grup kar performansı üzerinde baskı oluşturması nedeniyle kötüleşti. Dün (21 Kasım) Siemens Enerji bir Sermaye Piyasası gününe ev sahipliği yaptı. SGRE'nin, Onshore'da düşük tek haneli, Offshore'da orta tek haneli ve Hizmet'te yüksek onlu seviyelere sahip proje marjlarıyla birlikte 42 milyar Euro'luk birikmiş iş bakiyesi var. Onshore'da tüm siparişlerin önümüzdeki iki yıl içinde tamamlanması gerekirken, Offshore'da bu süre çoğunlukla üç yıldan fazladır. Bu, şirketin planını gerçekleştirmesi halinde, eski projelerden çok az bir kâr kaybıyla 2026 Mali Yılından çıkacağı anlamına geliyor. Gelecekteki siparişlerde daha iyi seçim yapılması ve hacme karşı değere odaklanmanın, bunun şirketi planın ötesinde kâr ve değer yaratma açısından iyi bir konuma getireceğine inanılıyor. Ayrıca, kârlılığa geri dönüş, Gaz ve Enerji tarafının güçlü serbest nakit akışının gerçekleşmesine olanak tanıyacaktır. Temel belirsizlikler, türbin tasarımları ve taşıyıcıları sorunlarına ilişkin SGRE kayıplarının boyutu ve planın uygulanmasıdır.

Analog Devices Inc. (ADI), 4. çeyreğe ilişkin açıkladığı bilançosunda gelirleri 2.70 milyar doların % 0.54 üzerinde 2.71 milyar dolar açıklandı. Hisse başı karı ise 2.02 dolara hemen hemen paralel 2.01 dolar geldi. Segmentlere göre, endüstriyel gelir yıllık %19, iletişim %32 ve tüketici %29 azalış kaydetti. Otomotiv tarafı %9 yıllık yükseliş gösterdi. 4.çeyrek brüt kar marjı çeyreklil 200 baz puan, yıllık 380 baz puan azalarak %70,2 oldu. Faaliyet kar marjı çeyreklik 310 baz puan, yıllık 640 baz puan azalarak %44,7 geldi. Yönetim, önümüzdeki çeyrek için 2,5 milyar dolar gelir tahmininde bulunarak beklentinin %7 altında kaldı. Tüm segmentlerde çeyreksel olarak düşüş beklentisi en başta endüstriyel taraf olmak üzere iletişim , tüketici ve en son otomotiv olarak sıralanmaktadır. Faaliyet kar marjı %41,5 olarak beklentilere girmiştir. Hisse başı kar 1,70 dolar orta noktasıyla beklentinin %11 altında aktarıldı. Devam eden müşteri stok düzeltmesini yansıtacak şekilde yakın vadeli tahminleri azaltırken talep istikrarına ilişkin işaretler (rezervasyonlardaki artış + iptallerde anlamlı düşüş), firmanın arz tepkisi ( fabrika kullanımında azalmalar, harici levha alımları ve yatırım harcamalarında azalma) ve dirençli işletme modeli yatırımcıları cesaretlendiriyor. Uzun vadede, ortalamanın üzerinde sürekli büyüme (EV(elektrikli araçlar), alternatif enerji, dijital sağlık hizmetleri, fabrika otomasyonu vb.) ve üstün marjı/serbest nakit akışı göz önüne alındığında, şirketi analog yarı iletken alanında en iyi konumdaki şirketlerden biri olarak görmeye devam ediliyor.

Kaynak: Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı