Tüm dünyada tüketicilerin belki de en heyecanla beklediği dönemlerden bir tanesi olan, en büyük indirimlerin yapıldığı Efsane Cuma ve Siber Pazartesi dönemine sayılı günler kaldı. 

Online alışverişin hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesi ve mobil kullanımların hiç olmadığı kadar yüksek olması ile Digital Turbine, Türkiye’deki tüketicilerin bu indirim dönemindeki mobil kullanım alışkanlıklarını analiz etti. Efsane Cuma ve Siber Pazartesi Araştırması markalara hedef kitlelerini mobil cihazları üzerinden nasıl yakalayabileceği konusunda önemli ipuçları verirken, çıkan sonuçlar ise mobilin muhteşem gücünü bir kez daha gözler önüne serdi.

Araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 86’sı kesinlikle veya muhtemelen Efsane Cuma günü alışveriş yapacaklarını belirtirken, yüzde 81’i Siber Pazartesi günü alışveriş yapacaklarını söylüyor. Tüketicilerin yüzde 91'i internetten alışveriş yaparken sadece akıllı telefonlarını tercih ettiklerini, yüzde 78'i ise online alışveriş yapmak için en az haftada bir gün akıllı telefonlarını kullandıklarını belirtmesi mobil cihazların hayatımızdaki vazgeçilmezliğini bir kez daha kanıtlıyor.

Mobil cihazlarından alışveriş yapan tüketicilerin beklentileri her konuda olduğu gibi farklılık gösteriyor. Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 50’si alışveriş yaparken basit, kullanımı kolay uygulamaları tercih ederken, yüzde 39’u ise ödeme sürecinin kolay olmasını tercih ediyor. Mobil uygulamaların kullanım kolaylığının tüketicilerin en büyük tercihlerinden biri olduğu da inkar edilemez. Tüketicilerin yüzde 70’inin online alışverişlerinde mobil uygulamaları tercih etmesi de bu durumu kanıtlar nitelikte.

Tüketicilerin yüzde 60’ı mağazalarda alışveriş yaparken ürün incelemelerine bakmak, yüzde 57’si rakiplerin fiyatlarını araştırmak, yüzde 46’sı ürünlerle alakalı daha detaylı bilgi edinmek, yüzde 35’i ise uygulama üzerinden ödeme yapmak için akıllı telefonlarını kullandıklarını belirtiyor.
Akıllı telefonlarımızın her an ve en kolay ulaşılabilir cihazlar olması ise onları diğer cihazlardan bir adım öne çıkarıyor. İnternetten alışveriş yaparken masaüstü yerine mobil cihazların tercih edilmesinin en büyük nedeni yüzde 81 ile mobil cihazların kullanım kolaylığı. Yüzde 79 ile güvenli olması, yüzde 75 ile hızlı olması, ve yüzde 52 ile kişiselleştirilmiş bir deneyim sağlaması ise mobil cihazların masaüstü cihazlara kıyasla neden daha çok tercih edildiğini bir kez daha kanıtlıyor.

Mobil oyunlar artık eğlence alışkanlığımız için en büyük vazgeçilmezlerinden biri. Tüketicilerin yüzde 91’i oyun oynamak için akıllı telefonlarını tercih ederken, yüzde 57’si Efsane Cuma/Siber Pazartesi haftasında günde birden fazla mobil oyun oynadıklarını belirtiyor. Mobil oyunlarda ve uygulamalarda tüketicilerin karşılarına çıkan reklamlar, satın alma davranışlarını çok büyük oranda etkiliyor. Tüketicilerin yüzde 49’u Efsane Cuma/Siber Pazartesi fırsatlarını mobil uygulamalardaki çevrimiçi reklamlar aracılığıyla keşfettiklerini söylerken, yüzde 56’sı bu dönemki fırsatları önceden araştırdığını söylüyor. Tüketicilerin yüzde 66’sı Efsane Cuma/Siber Pazartesi döneminde mobil cihazlarında gördükleri reklamlardan sonra alışveriş yaptıklarını belirtiyor. Tüketicilerin reklamlardan beklentileri de farklılık gösteriyor. Yüzde 69’u mobil cihazlarında karşılarına çıkan reklamlardan kendileri ile ilgili bir teklif içermesini beklerken, yüzde 66’sı bir indirim ya da kupon sağlamasını bekliyor.

Hibya Haber Ajansı