Yemek kültürüne önyargılı bakan bir gencin, büyükbabasının teşvikiyle şeflerin mutfaklarına konuk olmasıyla başlayan “Büyük Şefler”, Fanny Briant, Emmanuelle Delacomptée ve Christian Regouby’nin ortak imzasını taşıyan bir grafik roman olarak raflardaki yerini aldı. Fransızca aslından dilimize Damla Kellecioğlu tarafından çevrilen kitap, dünyanın en iyi mutfaklarının kalbine yolculuk ediyor. 

Guillaume, büyükbabası sayesinde Fransanın ünlü şefleriyle tanışıyor

Kitabın başkahramanı Guillaume, savaş muhabiri olmayı hayal eden genç bir adam. Bir gün, yemek eleştirmeni büyükbabasının mesleğini küçümseyerek mutfak ve yemeğin onun için gerçek bir iş değil, sadece bir eğlenceden ibaret olduğunu savunuyor. Çoğu bitki ve sebze arasındaki farkı bile bilmeyen Guillaume, mutfak ve gastronomi konularında gözlem yapıp yeni bakış açıları kazanabilmesi için büyükbabası tarafından stajyer sıfatıyla dünyaca ünlü 8 şefin yanına gönderiliyor. Guillaume, bu yolculukta her şefin kendine özgü bir mutfak anlayışı bulunduğunu, yemek yapmanın bir sanat olduğunu, bilinçli yemek yemenin önemini ve keyifle nasıl buluşabileceğini keşfediyor. Şeflerden hayat dersleri de alan Guillaume, çevre ve savurganlık gibi konulara karşı da farkındalık kazanıyor.

Sekiz şef, sekiz mutfak, sekiz sanat”

Desen Yayınları Yayın Yönetmeni Ayşegül Utku Günaydın dünyanın en prestijli restoran derecelendirme sistemlerinden Michelin Rehberi'nin 2024 edisyonundaki Türkiye haritasına Urla, Çeşme ve Bodrum’un eklendiği bir dönemde, ülkemizde giderek daha çok ilgi çeken gastronomiyi bir roman kurgusuyla okurlarına sunmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Büyük Şefler’in başucu kitabı niteliği taşıdığını söyleyen Utku Günaydın, şu bilgileri paylaştı: 

“Büyük Şefler, Fransa’nın beş bölgesinden sekiz büyük şefin gelenekselden moderne uzanan imza yemekleriyle tüm duyuları harekete geçiren bir roman. Görselleri Fanny Briant’ın imzasını taşıyan kitapta, Alain Ducasse ve Romain Mener sebzelerle yemek pişirmeyi, Jessica Préalpato kaybolan lezzetler pastanesini, Alain Dutournier sanat ve gastronomiyi, Arnaud Donckele, Gilles Goujon, Michel Guérard, Laurent Petit, Anne-Sophie Pic ve Guy Savoy da kendi mutfak felsefelerini Guillaume ile paylaşıyor. Guillaume, bu sekiz şefin rehberliğinde 30 özel tarifin tadına varırken, mutfağın olmazsa olmaz elementleri uyum, denge, ustalık ve cesaret kavramlarıyla tanışarak önyargısını kıran unutulmaz bir deneyim yaşıyor.”

Hibya Haber Ajansı