Yurt içinde önümüzdeki hafta 3Ç23 büyüme verisi açıklanacak. Geçtiğimiz yıllarda faiz indirimleri ile büyüme odaklı strateji izlenirken, yeni ekonomi yönetimi ile faiz artırımlarına rağmen büyümenin iç talebe bağlı olarak değil, ihracat odaklı strateji ile olması amaçlanıyor. Bu kapsamda da daha önce atılan adımlara ek olarak dün %40'a çıkarılan politika faizi ardından reeskont kredilerinin politika faizi yükseldikçe yukarı gitmesi durumu da yeni düzenleme ile sınırlandı. TCMB, ‘’ İhracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde toplam faiz maliyetine üst sınır’’ getirdi. Bu da ihracatçıyı desteklemek adına önemli bir unsur olarak öne çıkıyor. 2019'da %0,9, 2020'de %1,8, 2021'de %11,6, 2022'de ise %5,5 büyüyen Türkiye ekonomisinde yıl sonu büyüme beklentimiz %4.

Önümüzdeki hafta ABD tarafından da öncü büyüme verileri açıklanacak. TDİ, TÜFE ve İşsizlik Maaşı Başvuruları verileri ardından enflasyonun soğuma eğilimine girdiği algısı sonrasında Fed'in faiz artırımlarını durdurabileceğine dair beklentiler, bu hafta FOMC tutanaklarının şahinleşmesi ile kısmi de olsa azaldı. 2022'de enflasyonun artması ile faiz artırımları devam etmiş, yıl içinde teknik resesyona giren ABD, 2022 yılını %2,1 büyüme ile tamamlamıştı. ABD'de haftaya gelecek çeyreklik büyüme beklentisi %4,9.

KKM’den TL mevduatlara geçiş kapsamında atılan hamleler neticesinde TL mevduatlar yükselmeye devam ediyor. TCBM tarafından %40’a çıkarılan politika faizi ile kişi bazlı da olsa %45’lere kadar çıkan TL mevduatlar sonrasında risksiz getiriler enflasyona yaklaşıyor.

Bu da son iki gündür BİST’de baskıyı artırıyor. Cuma günü olması ve hafta sonu riskinin alınmaması algısı ile endekste momentum düşük görünüyor.

Kaynak İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı