İSTANBUL (AA) - Geçen yıl piyasaya sunduğu Türkiye'nin Engellilere Özel İlk Giyim Koleksiyonu "LC Waikiki Limitless" ile modada limitleri kaldıran marka, bu kez engelsiz hayatı desteklemek ve engellilik konusunda toplumsal bariyerleri aşmak üzere başarılı Milli Paralimpik Atlet Hamide Doğangün'le işbirliği yaptı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Hamide Doğangün, LC Waikiki Limitless Koleksiyonu'nun yeni yüzü oldu. "Hayallere Limit Yok" iddiasını para-atletizmin "Altın Kızı" Hamide ile güçlendiren koleksiyon, engelli bireyleri hayata daha çok katılmaya, toplumu ise onların önündeki engelleri kaldırmaya davet ediyor.

Türkiye'nin "engel tanımayan" hazır giyim markası LC Waikiki, Limitless koleksiyonunu "Sen İstersen Limit Yok" sloganıyla geçtiğimiz yıl lanse ederek Türkiye'de bir ilke imza atmıştı. Marka bu yıl da Milli Paralimpik Atletimiz Hamide Doğangün ile "İyi Giyinmek Herkesin Hakkı" misyonunu ve engelli bireylerin toplumsal hayatta daha görünür olmaları yönündeki taahhüdünü güçlendiriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen LC Waikiki Mağazacılık Genel Müdürü Berna Akyüz Öğüt, şunları kaydetti:

"Koleksiyonumuza, limitleri kaldırma fikrinden yola çıkarak LC Waikiki Limitless ismini verirken iyi giyinmenin insanlar üzerindeki pozitif etkisinden hareketle, engelli bireylerin toplumsal hayatta daha fazla yer almalarını amaçlamıştık. Hamide, kaderiyle barışık, limitleriyle savaşan güçlü bir kadın. Onun hayat hikayesi ve başarıları, LC Waikiki Limitless koleksiyonunun temel mesajları olan kapsayıcılık, erişilebilirlik ve sınırları aşma ile uyum içinde. Hamide, 'Eve Kapanmak Yok' diyerek yola çıkmış, 'Spora Engel Yok' diyerek her koşulda yoluna devam ediyor. 5 aylık hamileyken bile Türkiye Şampiyonası'na katılıp şampiyon olması onu bizim gözümüzde de Limitless’ın şampiyonu yaptı. Biz de Hamide gibi güçlü, ilham veren bir sporcunun arkasında kalbimiz, desteğimiz olsun istedik."

Öğüt, Hamide Doğangün’ün koleksiyona sağladığı içgörüye ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:

"Hamide ile ilk bir araya geldiğimizde bize söylediği bir cümle, yaptığımız işe daha fazla inanmamıza, daha çok motive olmamıza yol açtı. 'Sence engelli bireyler bu koleksiyonu gördüklerinde ne hissederler?' diye sorduğumuzda 'Bizi de düşünmüşler!' diyeceklerini söyledi. Bu cümle ve ona yanıtımız tüm projenin amacını açıkça ortaya koyuyor aslında.

İçinde bulunduğumuz moda perakende sektöründe kapsayıcılık adına bize düşen, engelli bireylerin engellenmeden yaşayabilmesini sağlamak. Engellilerin yaşadığı sorunlar onların engellerinden değil toplumdaki bariyerlerden kaynaklanıyor. Bu bariyerlerden birini kaldırmak üzere harekete geçiyor ve LC Waikiki Limitless koleksiyonuyla 'Tabii ki sizi düşüneceğiz!' diyebilmek istiyoruz."

- "Çalışmaya, üretmeye, hayallere limit yok"

Berna Akyüz Öğüt, LC Waikiki’nin 35 yıldır hazır giyim dünyasını daha adil bir moda anlayışıyla dönüştürdüğünü hatırlatarak, LC Waikiki'nin, kurulduğu günden bu yana kapsayıcılığı ilke edinen, gelir farkı ne olursa olsun herkesi iyi giydirmeyi sorumluluk olarak üstlenen bir marka olduğunu aktardı.

Öğüt, şu bilgileri verdi:

"Ürünlerimizin çeşitliliği, uygun fiyatlı olması, her yaşa ve bedene hitap etmesi, bu eşitlikçilik taahhüdümüzün bir yansıması. Engelli dostu giyim seçeneklerini genişleterek özel gereksinimli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorlukları azaltma ve yaşam kalitelerini artırma hedefimizin ardında da süreklilik arz eden bu yaklaşım yer alıyor. Bugün ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre 2 milyon 500 binden fazla engelli yaşıyor. İş gücüne katılma oranı ise TÜİK verilerine göre erkeklerde yüzde 35,4, kadınlarda ise yalnızca yüzde 12,5. LC Waikiki Limitless koleksiyonu ile bir yandan engelli bireylerin kendi başlarına rahatça giyinebilmelerini sağlayarak bağımsızlıklarını desteklemeyi, diğer yandan da bu koleksiyona paralel farkındalık çalışmaları ile önlerindeki toplumsal bariyerlerin ortadan kalkmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Çalışmaya, üretmeye, hayallere limit yok."

- "Limitlere takılmayı reddediyorum"

Para-atletizm branşında uluslararası başarılara imza atan milli sporcu Hamide Doğangün de fiziksel engele sahip olmanın, gündelik hayatta birçok engelle karşılaşılmasına neden olduğunu ve bu engellerin çoğu kişiyi sosyal yaşamdan uzaklaştırdığını aktardı.

"Bu böyle olmak zorunda değil." ifadesini kullanan Doğangün, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ben çocukluğumdan beri, özellikle annemin desteğiyle, limitleri zorlamayı öğrendim. Hem spor hayatımda hem de anne olurken bu yaklaşımımı sürdürdüm. Önümüze çıkan engeller kadınlar için daha da fazla; pek çok önyargıyla mücadele etmeniz gerekiyor. Ben engelli bir kadın olarak bu limitlere takılıp kalmayı reddediyorum. LC Waikiki'nin Limitless koleksiyonunu ilk duyduğumda 'Bizi de düşünmüşler!' dedim. Koleksiyonun, bizim günlük yaşamda karşılaştığımız zorlukları anlayan ve bunlara çözüm sunan bir yaklaşımla tasarlandığı çok belli.

Benim hedefim, 2024 Paris Paralimpik Oyunları’nda ülkeme dünya şampiyonluğu kazandırmak. Umarım ben de başkalarına ilham olabilir, engelli bireyleri, genç sporcuları ve özellikle kadınları hayatın her alanında taleplerini çekinmeden ortaya koymak konusunda cesaretlendirebilirim. Engellilik, çözülmesi gereken bir sorun değil; asıl engellilerin yaşadığı sorunların çözülmesi, önlerindeki engellerin kaldırılması bana göre önemli. LC Waikiki’nin attığı adımı bu anlamda çok değerli ve samimi buluyorum."

Verilen bilgiye göre, LC Waikiki, Hamide Doğangün işbirliğiyle, engelli bireylerin modayı kendi şartlarında deneyimlemelerini sağlamak ve engellilikle ilgili toplumsal algıları değiştirmek için yeni adımlar atmaya önümüzdeki dönemde de devam edecek.