Kadına karşı şiddetin Türkiye’nin en büyük toplumsal sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Ösen, “Kadına karşı şiddet, ülkemizin en görünür ama görünür olduğu kadar da örtbas edilen sorunlarından biri olmaya devam ediyor. 2023 yılının 10 aylık verilerine göre ülkemizde 253 kadın eş ya da sevdiklerinin öldürmesi sonucu, 194’ü şüpheli ölüm olmak üzere toplam 447 kadın hayatını kaybetti. Fiziksel şiddet kadar psikolojik şiddette kadınları hedef almaya devam ediyor. Bugün evde, işte, sokakta, okulda hatta dijital platformlarda şiddetin dozunun arttığı hatta normalleştirildiği olağan dışı zamanları yaşıyoruz” diye konuştu.

"İstanbul Sözleşmesi’nin iptali, kadınların yaşama hakkına yönelen bir hak gaspıdır"

Şiddete karşı yasal düzenlemelerin zayıflığının, caydırıcılıktan öte teşvik edici bir nitelik taşıdığını ifade eden Ösen “Bu anlamda şiddeti önleme mekanizmalarını işler hale getirmek için taraf olduğumuz İstanbul Sözleşmesi’nin iptali, yalnızca bir hayal kırıklığı değil; kadınların yaşama hakkına yönelen bir hak gaspıdır. Biz DEVA Partisi olarak kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin etkin koruyucu önleyici tedbirlerle cezasız kalmaması ve şiddetin kökenine inerek yapısal sorunların çözülmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi.

"İstanbul Sözleşmesi’ne tekrar taraf olunmalıdır"

İstanbul Sözleşmesi’ne yeniden taraf olunması ve 6284 sayılı koruma kanununun etkin bir şekilde uygulanması için çağrıda bulunan Ösen, şu ifadeleri kullandı:

“6284 sayılı koruma kanunu bütün yetkili kurum ve kuruluşlarca etkin bir şekilde uygulanmalıdır. Kamu yönetimi, kadına karşı şiddeti önlemek için elindeki tüm hukuksal araçları en etkin şekilde kullanmalı, güvenlik güçleri kadını koruyacak tedbirlerle ilk basamak görevlerini etkin bir şekilde yerine getirmelidir ve her zaman teyakkuzda olmalıdır. İlk günden buyana savunduğumuz ve ülkelerin şiddeti önlemeye yönelik etkin önlemler almasını öneren İstanbul Sözleşmesi’ne tekrar taraf olunmalıdır.”

Hibya Haber Ajansı