Kadınlara ait hemen her özel günün ardında bir hüzün hikayesi olduğunu söyleyen Türktekin, bugünün ardında da, ülkelerindeki diktatörlüğe karşı özgürlük mücadelesi veren Mirabal Kardeşler olarak bilinen üç kız kardeşin uğradığı politik şiddet olduğunu belirtti.

Türktekin, dünyada her üç kadından biri, ailede, sokakta, işyerinde şiddete uğradığını, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 38 olduğuna dikkati çekti.

“23 günde 26 kadın öldürüldü”

BM Kalkınma Programı’nın son Toplumsal Cinsiyet Sosyal Normları Endeksi (GSNI) raporunun; dünyada hala insanların yüzde 25’inin erkeklerin eşlerini dövmesini meşru gördüğünü gösterdiğini ve bu oranın Türkiye'de yüzde 75’in üzerinde olduğunu vurgulayan Türktekin, şunları kaydetti:

“Ülkemizde bu geleneksel ön kabulleri düzeltecek bir şeyler yapılmadığı gibi, iktidarın şiddete karşı gösterdiği duyarsızlık nedeniyle kadına şiddet gittikçe artmaktadır. Anıt sayaç verilerine göre; ülkemizde son 23 günde 26 kadının öldürülmüştür. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre son 1 yılda ise, 194’ü şüpheli ölüm olmak üzere, 465 kadın öldürülmüştür.”

Türktekin, kadına yönelik şiddet, bir insan hakları ihlalidir. Böyle bir yılı da kabul etmiyoruz, böyle bir Türkiye Yüzyılını da. Siyasal otorite, devletin kuruluş amacının öncelikle insanların yaşam hakkını korumak olduğunu bilmeli ve ona uygun hareket etmelidir.” dedi.

Hibya Haber Ajansı