Uruguay Devlet Başkanı Luis Lacalle Pou, Çin’le ticari ve ekonomik iş birliğini güçlendirmeye hazır olduklarını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Çin’i ziyaret eden Luis Lacalle Pou, başkent Beijing’de Çin Medya Grubu’na (CMG) verdiği röportajda, iki ülkenin coğrafi mesafeye rağmen daima el ele vererek iş birliği yaptığını kaydetti.

Uruguay’ın Kuşak ve Yol inisiyatifine katılan ilk Güney Ortak Pazarı üyesi olduğuna dikkat çeken Luis Lacalle Pou, iki ülkenin inisiyatif çerçevesinde temiz enerji, ticaret, ekonomi, kültür, spor ve sanat alanlarındaki iş birliğinde verimli sonuçlar elde ettiğini vurguladı.

Luis Lacalle Pou, “35 yıl önce iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana Uruguay’da göreve gelen her devlet başkanı Çin’i ziyaret etti. 35 yıl öncesinde liderlerimiz, Çin’in günümüzde bu kadar güçleneceğini, ülkemizin en büyük ticari ortağı olacağını tahmin edemezdi. İki tarafın ortak çabaları sayesinde, iki ülke arasında derin bir güven oluşturuldu. Bana kalırsa insanlar, devletler ve hükümetler arasındaki en temel bağ güven bağıdır. Bu anlayış doğrultusunda, Uruguay ve Çin arasındaki karşılıklı güvenin pekiştirilmesine güç katmaya hazırım. Çin ziyaretimde ülkemizin ticaret çevrelerinden birçok temsilci de bana katıldı. Çin ile ticari iş birliğini artırmalarını istiyorum. Bugün, küreselleşme çağımızın ana trendi oldu. 35 yıl önce durum böyle değildi. Mevcut durum, iki ülke arasındaki siyasi ve ticari ilişkilerde de büyük değişimlere neden olacak.” diye konuştu.   

Çin’in ticaret, salgınla mücadele ve Güney-Güney İşbirliği gibi farklı alanlarda Uruguay’ın güvenilir ortağı olduğuna dikkat çeken Luis Lacalle Pou, iki ülkenin iktisadi, toplumsal ve kültürel açılardan birbirini tamamlayıcı nitelik taşıdığını ve Çin ile daha yakın ikili ilişkiler kurmaya hazır olduklarını kaydetti.

Hibya Haber Ajansı