GÜNCEL
Giriş Tarihi : 23-12-2022 11:30

Yeditepe Üniversitesi öğrencilerinin sürdürülebilirlik projeleri ödüllendirildi

Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl: "Biz gerek kampüsümüzde, gerek ulusal ve uluslararası alanda yaptığımız çalışmalarla sürdürülebilirliği uygulamaya, gençlerimize yaşanabilir bir dünya bırakmaya çalışırken öğrencilerimiz de projeleriyle bizlere yol gösteriyor"

Yeditepe Üniversitesi öğrencilerinin sürdürülebilirlik projeleri ödüllendirildi

İSTANBUL (AA) - DHL Express Türkiye, Yeditepe Üniversitesi öğrencilerinin sürdürülebilirlik projelerini ödüllendirdi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, DHL Express Türkiye’nin Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü ile bu yıl mart ayında başlattığı “İleri Dönüşüm için Tasarım Çalıştayı” üniversite öğrencilerinin proje tasarımlarının ödüllendirilmesiyle tamamlandı.

“DHL ve Sürdürülebilirlik” temalı çalıştay kapsamında öğrenciler, üniversitenin “Tasarım ve İleri Dönüşüm Laboratuvarı”nda atıkları ileri dönüşümle yeni tasarımlara dönüştürdü.

Toplam 19 projenin değerlendirildiği çalıştayda, DHL Express Türkiye üst yönetiminin oyları sonucunda ilk 3’e girmeye hak kazanan öğrenciler, ödüllerini Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl ve DHL Express Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Mustafa Tonguç’un da katıldığı törende aldı.

Yeditepe Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencilerinden Doğa Çarıkçıoğlu, DHL’in elektrikli uçağı Alice’den ilham alarak, atık cıvata ve metallerden yaptığı aydınlatma tasarımı “Welice” projesiyle birinci oldu. Eski bir sokak lambasını DHL uçağı formunda kâğıt atık toplama kutusuna dönüştüren Baran Çulban “Pan Pan” adlı projesiyle ikinci seçildi. “Alister” projesiyle üçüncü olan Dilara Damla Üst ise atık kumaş, ahşap ve metalden, DHL kargo uçağından esinlenerek çocuklar için kaykay tasarladı.

- “Gençlerimize yaşanabilir bir dünya bırakmaya çalışıyoruz”

Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl ise sürdürülebilirliğin artık tüm dünya için çok önemli olduğunu belirterek, “Tüm kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmamız gereken dönemdeyiz. Gençlerimiz kendilerine yaşanabilir bir dünya kalıp kalmayacağını soruyorlar. Biz gerek kampüsümüzde, gerek ulusal ve uluslararası alanda yaptığımız çalışmalarla sürdürülebilirliği uygulamaya, gençlerimize yaşanabilir bir dünya bırakmaya çalışırken öğrencilerimiz de projeleriyle bizlere yol gösteriyor.

Tasarım ve İleri Dönüşüm Laboratuvarı, geçtiğimiz 3 yılda olgunlaştırdığımız bir proje ve bu projenin, böyle bir iş birliği ve ödül töreniyle taçlandığını görmek mutluluk verici. Gençlerimize yaşanabilir bir dünya bırakmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

- "Yeşil bir dünyanın mümkün olduğunu göstermeyi hedefliyoruz"

DHL Express Türkiye CEO’su Mustafa Tonguç ise sürdürülebilirlik alanında ve doğa dostu lojistik konusunda sektöre öncülük ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“İşimizi yalnızca gönderi taşımak olarak değil, ‘insanları birleştirmek ve hayatları iyileştirmek’ olarak tanımlıyoruz. Bu anlamda dünyamızın geleceğine duyduğumuz sorumlulukla sürdürülebilirlik konusunu işimizin odağında tutuyoruz. Her alanda sürdürülebilir uygulamaları hayata geçiriyoruz ve projelere destek veriyoruz. Eğitim kurumlarıyla yaptığımız iş birliklerini çok önemsiyoruz. Sürdürülebilirlik stratejimizden yola çıkılarak DHL tasarımlarından ilham alınarak Yeditepe Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz bu çalıştay da bizim için çok değerli.

Yeşil lojistiğin öncüsü olarak, gençlerle bir araya gelerek ‘yeşil bir dünyanın mümkün olduğunu’ göstermeyi ve bu bilincin yerleşmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu tür projelerin destekçisi olmaya devam edeceğiz. Çalıştayda başta yaratıcılıklarıyla hepimizi çok etkileyen öğrencilerimiz olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyorum.”

- “Bizi özgün kılan şey 'tasarım”

DHL Express’in sürdürülebilirlik stratejisi ve inisiyatiflerinden ilham alınarak, fonksiyonel ürün tasarımında atıkların yeniden değerlendirmesiyle döngüsel ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan çalıştayın yürütücülüğünü Yeditepe Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayşem Başar üstlendi.

Tasarım ve İleri Dönüşüm Laboratuvarı’nın Hollanda menşeili sosyal sorumluluk çalışması olan Precious Plastic’in Türkiye ayağı olarak, üniversite-sanayi desteğiyle kurulduğunu belirten Başar, laboratuvarın Türkiye’deki geri dönüşüm tesislerinden farkına ilişkin, “Bizi özgün kılan şey ‘tasarım’. Ham maddeleri topladıktan sonra, özgün tasarımlar Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde gerçekleşiyor.

Öğrencilerimiz, sandalyeden, sehpaya, bir aydınlatma tasarımından separatöre birçok tasarım malzemesi ortaya çıkarıyor. Filament yapabiliyoruz. 3D yazıcıda ürünlerimizi basabiliyoruz. Ayrıca diğer bölümlerde okuyan ve projeleri için ihtiyaç duyan öğrencilerimiz için de 3D baskı yapabiliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

12 hafta süren çalıştayda öğrenciler, Akademi Çevre Entegre Atık Yönetimi Endüstri AŞ’nin İstanbul Geri Dönüşüm Tesisi’ndeki atıkları değerlendirdi.

ibrahim uyguribrahim uygur