Bitfinex 81. Alpha Raporu’na göre, altcoin piyasalarında yaşanan ralli devam ederken, Bitcoin piyasaları ise tam tersine, fiyatlarda uzun sürecek bir geri çekilmenin yaşanacağına dair bir korkuyla birlikte bir konsolidasyon ve belirsizlik safhasına girdi. Geçtiğimiz hafta Bitcoin’in 38 Bin dolar direncini ikinci kez aşma çabasına rağmen, Kümülatif Hacim Delta ve açığa satışlarda yaşanan yüzde 8,7’lik düşüş, spot piyasada belirli limitli satış emirlerinden yoğun kâr alımları gerçekleştiği için kısa sürdü.  

 

Bitcoin’in işlem fiyatı şu sıralarda Kasım ayı başındaki açılış fiyatı civarında seyrederken, vadeli işlem sözleşmelerinde görülen pozitif fonlama oranları, Bitcoin’i kısa vadeli elinde tutanların kâr elde etme isteğinden kaynaklı olarak gelişen satış baskısıyla yükseliş hareketi giderek gücünü kaybediyor.

 

Şu anda, kısa vadeli Bitcoin yatırımcılarının yaş aralığı genişlemiş durumda. Bitcoin fiyatlarında yılbaşından bu yana yüzde 120’lik bir artış yaşanırken, kısa vadeli Bitcoin varlık oranının daha düşük olduğu gözlemleniyor. Bu durum Bitcoin’i uzun vadeli yatırım olarak elinde tutanların mevcut mal miktarının daha yoğun olduğunu ortaya çıkarıyor. Nisan 2024’te beklenen dördüncü Bitcoin halving’in yaklaşmasıyla, Bitcoin arzında önemli bir sıkılaşma gözlemleniyor. Mevcut arz ve arz depolama oranları, uzun vadeli yatırımcıların yeni Bitcoin arzını belirgin şekilde aştığına işaret ediyor.

 

Uzun vadeli yatırımcıların halving beklentileri artıyor

 

Nisan 2024 gibi beklenen dördüncü Bitcoin halving’i yaklaştıkça, Bitcoin arzında önemli oranda sıkılaşma ortaya çıkıyor. Mevcut arz ve arz depolama oranları, uzun vadeli yatırımcıların yeni Bitcoin arzını çok aşan bir oranda birikim yaptığını gösteriyor. Bu durum, halving yaklaştıkça arzın azalacağına dair senaryoları güçlendiriyor. Ayrıca, madencilik ücretlerinde yaşanan yükseliş, Bitcoin ekosisteminin halen güçlü bir durumda olduğunun önemli bir göstergesi olarak öne çıkıyor. 2024 yılının 2. çeyreğinde gerçekleşecek olan halvinge yaklaşırken, ücretlerdeki yükselişin takip edilmesi önem arz ediyor.  

 

SEC’in ETF başvurularına ilişkin kararı ertelendi 

 

Kripto dünyasından gelen son haberlere göre, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Hashdex ve Grayscale’in piyasalar için oldukça önemli olan ETF başvurularına ilişkin açıklayacağı kararı erteledi. Bu durum, söz konusu enstrümana karşı temkinli bir yaklaşım sergilenirken, düzenleyici gözetimlerin devam edeceğine işaret ediyor.  

 

Ancak birçok kişi, Fed’in ETF onaylarının yakın bir gelecekte gerçekleşeceğini düşünüyor. ARK Invest CEO’su Cathie Wood ise kripto varlıklarının toplam piyasa değerinin 2030 yılına kadar 1 trilyon dolardan 25 trilyon dolara kadar hızla yükseleceğini öngörüyor ve kripto varlıkların potansiyelini internet çağının başlangıcına benzetiyor. İş dünyası cephesinde ise Bakt, varlıklarının kripto para biriminde saklandığı portföyünü genişlettiğini duyururken, Singapur Para Otoritesi ise toplu ödemeler için merkez bankası dijital resmi para birimi çıkarma planları yapıyor. 

 

Hibya Haber Ajansı