ANKARA (AA) - Dicle Elektrik, elektrik dağıtım sektöründe "Hepimizin Hedefi Önce İş Güvenliği" sloganıyla "sıfır kaza" hedefine ulaşabilmek için çalışmalarını aralıksız şekilde sürdürüyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 6 ilde sürdürülebilirlik odaklı elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, 2013'te başlayan özelleşme sürecinden bugüne iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tüm alanlarda öncü dönüşümlere imza attı.

Özelleşme sürecinin ardından 10 yılı geride bırakan Dicle Elektrik, elektrik dağıtım sektöründe "Hepimizin Hedefi Önce İş Güvenliği" sloganıyla "sıfır kaza" hedefine ulaşabilmek için çalışmalarını aralıksız yürütüyor.

2020'den itibaren İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) alanında 12 projeye imza atan şirket, çalışan sağlığı ve güvenliğine ilişkin sektörde henüz uygulanmayan birtakım tedbirler aldı.

Hayata geçirilen projeler arasında Diyarbakır'da pilot olarak kullanılan ve 2021 başlarında altı ilde devreye alınan "Görüntülü Bas Konuş" sistemi dikkat çekiyor. Bu sistemle çalışanların enerji kesme-verme işlemlerindeki İSG uyumları, merkezden canlı olarak izlenebiliyor. Elektrik akımına kapılma başta olmak üzere çok sayıda iş kazasının önüne geçen sistem, 2023'te müşteri operasyon personelleri tarafından da kullanılmaya başlandı.

Dicle Elektrik'in 2020 sonrasında hayata geçirdiği projeler arasında saha yönetimi denetim süreçleri, İSG analiz portalı, arka karşı dayanıklı elbise geliştirilmesi, tehlike puanı uygulaması, İSG sponsorları, eğitim çalışmaları, çalışanların yöneticiler tarafından sahaya gönderilmesi, çalışanların ailelerine gönderilen İSG mektubu, toplu İSG yemini, İSG temalı video ve çocukların gözünden İSG yarışmaları da yer alıyor. Saha Yönetim Sistemi üzerinden denetim, kontrol, raporlama ve analiz işlemleri IT birimi tarafından etkin şekilde yürütülüyor. Ayrıca, oluşturulan İSG Analiz Portalı aracılığıyla iş kazaları, yapılan denetimler ve çalışanların aldıkları tehlike puanları gibi veriler anlık olarak işlenip raporlanıyor.

- İş kazalarına bağlı kayıp iş günü yüzde 50 azaldı

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, son 3 yılda alınan tedbirler sayesinde çalışmayı engelleyecek iş kazalarının azaldığını belirterek, buna bağlı olarak iş kazalarından kaynaklı çalışan kayıp gün sayısında da önceki dönemlere göre yüzde 50 azalma görüldüğünü kaydetti.

Arvas, İSG hedeflerinin "sıfır kaza" olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Öncelikle tesis yüklenicileriyle İş Sağlığı ve Güvenliği Yüklenici Şartnamesini imzaladık. Bununla birlikte tüm tesis yüklenicilerimize tam zamanlı iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirdik. Şirket bünyemizdeki iş güvenliği uzmanları vasıtası ile tesis yüklenicilerimizi düzenli olarak denetlenmeye başladık. Tespit edilen eksikliklerle ilgili bu firmalar uyarılarak, iş kazalarının yaşanmaması adına gerekenlerin yapılması sağlanıyor."