Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, dün gerçekleşen 10. Çin-Japonya-Güney Kore Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından, üç ülkenin liderlerinin bir araya gelmesi için uygun koşulların oluşturulması ve hazırlıkların yapılması gerektiğine dair mutabakata varıldığını açıkladı.

Bugünkü basın toplantısında, Wang Wenbin, bu uygun koşulların neler olduğuna dair soruları yanıtladı. Dört yıl aradan sonra yeniden düzenlenen dışişleri bakanları toplantısına atıfta bulunan Wang Wenbin, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin, "Gelecek On Yılda Çin-Japonya-Güney Kore İş Birliğine İlişkin Vizyonlar" başlığı altında liderlerin fikir birliğine değinip, tarihle yüzleşerek ve geleceğe bakarak birbirlerinin kalkınma yollarına ve temel değerlerine saygı gösterilmesinin önemini tekrarladığını dile getirdi.

Wang Wenbin, Çin-Japonya-Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin yeniden başlatılmasının ve bölgesel ekonomik entegrasyonun ivme kazanmasının önemine değindi. Ayrıca, bilimsel ve teknolojik yeniliklerin derinleştirilmesi, kültürel ve insanî temasların artırılması, personel değişimlerinin kolaylaştırılması, iklim değişikliğiyle mücadelede ortak zorlukların üstesinden gelinmesi ve daha fazla "Çin-Japonya-Güney Kore+" iş birliği projelerinin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Wang Wenbin, mevcut uluslararası durumun karmaşıklığına ve dünya ekonomisinin yavaş toparlanmasına dikkat çekerek, Wang Yi'nin Doğu Asya iş birliğine liderlik etme ve ideolojik ayrılıkları aşma gerekliliğine işaret ettiğini söyledi.

Son olarak, 3 ülkenin bölgesel barış ve güvenliğin korunmasında istikrar sağlayıcı bir rol oynaması gerektiğini ve Kore Yarımadası'ndaki gergin durumun hiçbir tarafın çıkarına olmadığını, bu bağlamda diyaloğun yeniden başlatılması için gerekli koşulların oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Hibya Haber Ajansı