İSTANBUL (AA) - Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. M. İbrahim Turan, uzun süreli Video EEG monitorizasyonu ile özellikle çocuklarda geceleri olan uyku bozuklukları, senkop, hareket bozuklukları ve psikojenik (yalancı) nöbetler ile karışabilen epileptik nöbetlerin ayırıcı tanısının kesin olarak yapılabildiğini, çocuğun gereksiz havale ilacı kullanmasının önüne geçilebildiğini belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Nörolojisi Kliniği’nde çocuklarda epilepsi, otizm, mental retardasyon ve diğer birçok nörolojik hastalıklarda görülebilen beyindeki anormal elektriksel aktivitelerin tespitinde önemli veriler alabilen Video EEG monitorizasyon cihazı hizmet vermeye başladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. M. İbrahim Turan, Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde bulunan Video EEG monitorizasyonunun en az 2 saat olmak üzere uzun süreli kayıt yapma imkanı sağladığını vurguladı. Turan, "Yüksek çözünürlüklü 2 adet kamera eşliğinde, özel bir odada çocuğun günlük yaşamı içinde nöbet takibi yapılmakta, nöbetin kamera eşliğinde öncesinde görülen belirteçler belirlenebilmekte ve nöbetin karakteri ve süresi belirlenebilmektedir. Bu esnada eş zamanlı eşlik eden bulgular, kalp ritim ve solunum paternleri değerlendirilebilmektedir. Çocukta beynin uyanıklık ve uyku dönemlerinin izlenmesi ile beraber nöbet esnasında veya nöbet olmadığı zamanlarda beynin elektriksel aktivitesi tam olarak değerlendirilebilmekte ve en önemlisi epileptik nöbete neden olan odağın tam olarak belirlenmesine olanak sağlamaktadır. Bu bağlamda, uzun süreli Video EEG monitorizasyonu özellikle epilepsi hastalarında uygun tedavi seçeneklerinin belirlenmesinde en önemli yöntemlerden biri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca dirençli nöbetleri olan ve klasik entiepileptik ilaçlara yanıt vermeyen epilepsi hastalarında cerrahi, epilepsi pili gibi ileri tedavi yöntemleri imkanı olup olmadığı araştırılabilmektedir." ifadelerini kullandı.

Uzun süreli Video EEG monitorizasyonu ile özellikle çocuklarda geceleri olan uyku bozuklukları, senkop, hareket bozuklukları ve psikojenik (yalancı) nöbetler ile karışabilen epileptik nöbetlerin ayırıcı tanısının kesin olarak yapılabildiğini, çocuğun gereksiz havale ilacı kullanmasının önüne geçilebildiğini vurgulayan Turan, uzun süreli Video EEG monitorizasyonu ile uygulanan tedavilerin ileri düzeyde deneyim ve donanım gerektiren bir işlem olduğunu ve sadece belirli merkezlerde yapılabildiğine de dikkati çekti.