Dünyanın farklı noktalarında birbirine zıt gelişmeler yaşanıyor; savaş ve barış, çatışma ve birlikte kalkınma gibi. Bazı ülkeler çatışmalarda güç gösterisi yapmak amacıyla savaş yeteneklerini sergilemeye çalışıyor. Bazıları da ülkelerle birlikte kalkınma, halklarına refah getirme yollarını arıyor. Bir taraftan çatışma ve ölüm haberleri geliyor, başka bir taraftan ülkelerin birlikte neler yapabileceklerine ilişkin etkinlik haberleri geliyor.

Çin’in başkenti Beijing’de 28 Kasım'da başlayan 1. Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı (CISCE) hükümet kurumları, iş çevreleri, uluslararası kuruluşlar, uzmanlar ve akademisyenlerden oluşan bini aşkın katılımcıyı bir araya getiriyor. Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi yetkilileri fuara 515 Çinli ve yabancı işletme ve kurumun katılacağını açıklarken, birçoğunun ikinci fuar için sergi alanlarını şimdiden ayırttıklarını söyledi.

ORTAK GELECEK HEDEFİ

2 Aralık’a kadar sürecek bu yılki fuarda politika yorumları, etkileşim ve tartışmalar, müzakereler ve yeni ürün tanıtımları gibi konuları kapsayan 20'den fazla etkinlik düzenlenecek. 

100 bin metrekareden büyük bir alana yayılan sergi alanına sahip fuarda akıllı araçlar, yeşil tarım, temiz enerji, sağlıklı yaşam ve dijital teknolojiyle alakalı tedarik zincirlerine ayrılmış bölümler yer alıyor. 

Dünyanın ulusal düzeydeki ilk tedarik zinciri fuarı olan CISCE, "Ortak Gelecek için Dünyayı Birbirine Bağlamak" temasıyla gerçekleştirilecek. Sloganı ise Küresel tedarik zincirinin bağlantısını güçlendirelim, daha güzel gelecek yaratalım” olarak belirlendi.

Fuar dünya ülkelerine ne gibi fırsatlar sağlıyor? Öncelikle dış dünyaya üst düzey açılımı teşvik edecek yeni bir pencere açıyor. Uzmanlara göre, yeni bir kalkınma modelinin inşasına hizmet edecek yeni bir platform ve açık bir dünya ekonomisinin inşasını teşvik edecek yeni bir taşıyıcı olma özelliklerine sahip. Daha da önemlisi insanlığın ortak kader topluluğu hedefini hayata geçirmek için yeni bir uygulama işlevi görüyor.

ULUSLARARASI DESTEK VE KONULAR

Bu ilk Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı Çin Ticareti Geliştirme Konseyi tarafından düzenleniyor ve Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı, Birleşmiş Milletler Sanayi ve Kalkınma Örgütü, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü, Uluslararası Ticaret Merkezi ve Uluslararası Ticaret Odası gibi beş önemli uluslararası kuruluş tarafından destekleniyor. Fuarın uluslararası katılım düzeyinin yüksek ve konularının geniş olduğu açıklandı. 

Sergi alanları akıllı otomobil zinciri, yeşil tarım zinciri, temiz enerji zinciri, dijital teknoloji zinciri ve sağlıklı yaşam zinciri gibi beş ana konuya ayrılmış durumda. Yeni teknolojilerin, yeni ürünlerin ve yeni hizmetlerin sergilenmesine odaklanıldı.

Akıllı otomobil zincirinin ana konusu seyahatin nasıl kolay hale getirileceği olacak. Temel hammaddelerden ve temel bileşenlerden akülere, motorlara, elektronik kontrole ve ağ ekipmanlarına kadar her ürünün başına “akıllı” ifadesi ekleniyor.

 “DÜNYAYI DAHA GÜZEL BİR YER HALİNE GETİRELİM”

 Yeşil tarım zincirinin konusu yiyeceklerin daha güvenli hale getirilmesi olacak. Bu endüstrinin lider şirketleri “pastoral” den “yemek masasına” kadar tüm ürün ve hizmet zincirini sergiliyor. Konular ise yeşil tarım ürünleri, akıllı tarım, dikim ve ıslah ve tarımsal ürün işleme, küresel coğrafi işaretler ve karakteristik tarım ürünleri ve modern tarım hizmetleri gibi başlıklara ayrılmış.

Temiz enerji zinciri, "dünyayı daha iyi bir yer haline getirelim” sloganıyla güç kaynağı tarafı, güç şebekesi tarafı, yük ve enerji depolama olmak üzere üç sektörü sergileyecek..

Daha yoğun olan dijital teknoloji zinciri "inovasyonu daha dinamik hale getiriyor" Bilimsel ve teknolojik yeniliklerin ve endüstriyel entegrasyon ve gelişimin en son başarılarını sergiliyor.

Sağlıklı yaşam zinciri bölümünde "hayatı daha heyecanlı hale getirme” hedefiyle çok sayıda küresel endüstri devi doğumdan yaşlılığa kadar büyük sağlık ekosisteminin mantığına dayanan tıbbi sağlık, yaşam kalitesi, sağlıklı yaşam ve Çin kaliteli ürünleri gibi sektörleri sergileyecek.

 “ZİNCİR BİLGELİĞİ”

Uluslararası sergi alanında Güney Afrika, Kanada, Japonya, Vietnam, Afrika Birliği ülkeleri, Portekizce konuşulan ülkeler, Latin Amerika ve Karayip ülkeleri ulusal ve bölgesel stantlar şeklinde yer alıyor.

Fuar sırasında düzenlenecek tematik forumlarda birçok risk ve zorlukla karşı karşıya olan dünya ekonomisinin son gelişmeleri, küresel sanayi zincirinin istikrarının ve sorunsuz akışının nasıl sürdürüleceği konuşulacak. Dünya ekonomisinin toparlanmasını ve büyümesini teşvik etmek, tüm tarafların büyük ilgi odağı durumunda. Fuar yetkilileri katılımcılar arasında derin tartışmalar ve değişim yapmak, iş birliği için bir kazan-kazan planını tartışmak ve uluslararası ekonomik ve ticaretin gelişimine “Zincir bilgeliğine” katkıda bulunmak istediklerini belirttiler.

TÜRKİYE’NİN KATILIMI

Fuarın katılımcıları arasında Türkiye de var. DEİK ve TÜSİAD fuara aktif olarak katılıyor. Bu kuruluşlar tarafından Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı kapsamında Çin'in Beijing ve Shanghai kentlerine bir heyet ziyareti planlanıyor. Ziyaret kapsamında ayrıca; söz konusu iki kuruluş, CCPIT (Çin Dış Ticareti Destekleme Konseyi) iş birliğiyle II. Türkiye-Çin İş Konferansı (TCBC) düzenleyecek. Konferansa her iki ülkeden özel sektör temsilcilerinin katılımları ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Dünyanın yaşadığı bu sancılı süreçte bu tür fuarlar ayrı bir anlam kazanıyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in birçok kez işaret ettiği gibi Çin’in gelişimi dünyaya yeni fırsatlar sunuyor.

Hibya Haber Ajansı