Çin Uluslararası Dostça İletişim Derneği (CAIFC) ve Çin Medya Grubu (CMG) tarafından ortaklaşa organize edilen Basi Barış ve Dostluk Forumu, bugün Çin'in güney batısında yer alan Sichuan eyaletinin Dujiangyan kentinde düzenlendi. CAIFC Başkan Yardımcısı Cheng Guoping ve CMG Başkan Yardımcısı Xing Bo, foruma katılarak ayrı ayrı konuşma yaptılar.

Forumun ana teması "Dostça İletişim, Barış Paylaşımı" olarak belirlendi ve ABD, İtalya, Belçika, Katar, Fas ve Sri Lanka dâhil birçok ülkeden katılımcılar yer aldı. Ayrıca, Çin’in ilgili birimlerinden yetkililer, uzmanlar ve akademisyenlerin aralarında bulunduğu yaklaşık 200 kişi foruma katıldı.

CAIFC Başkan Yardımcısı Cheng Guoping, forumda yaptığı konuşmada, forumda barış ve dostluğun elçisi olan Basi adlı pandanın efsanevi öyküsü aracılığıyla Çin kültürünün barış ve dostluk özünün anlatılmasını ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in ekolojik medeniyet düşüncesinin açıklanmasını hedeflediklerini belirtti. Cheng, forum aracılığıyla Basi kültüründe teşvik edilen barış, dostluk ve uyum kavramlarının yaygınlaştırılmasını, dünya insanlarının iletişimi için bir platform oluşturulmasını ve Çin ile dünya ülkeleri arasındaki dostane ilişkilere yeni bir dinamizm kazandırılmasını istediklerini ifade etti.

CMG Başkan Yardımcısı Xing Bo, Cumhurbaşkanı Xi'nin kısa süre önce San Francisco'da gerçekleştirdiği ziyaret sırasında pandaların Çin ve ABD halkları arasındaki dostluğun bir simgesi olduğuna özel olarak işaret ettiğini hatırlattı. Xing, CMG'nin panda hikâyelerini anlatarak kültürel iletişimi ve halklar arasındaki bağı güçlendirmek için panda temalı medya etkinlikleri düzenleyeceğini belirtti. Ayrıca, pandaların korunmasına katkı sağlayarak, diğer kuruluşlarla birlikte uluslararası bir iletişim ağı kurmaya kararlı olduklarını aktardı.

İtalya eski başbakanı ve Avrupa Komisyonu’nun eski başkanı Romano Prodi, yaptığı konuşmada, Çin kültürünün simgesi olan pandanın siyah ve beyaz renklerinin zıt olmasına rağmen uyumlu olduğuna işaret ederek, bunun dünyaya bir mesaj verdiğini belirtti. Prodi, “Dünyadaki tüm varlıklar birbirlerinden farklıdır, ancak uyum içinde birlikte yaşıyor. Dünya, tüm ülkelerin uyum içinde ortaklaşa kalkınması için yeterince büyüktür.” diye konuştu.

ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi Başkanı Steve Orens, video bağlantısı ile yaptığı konuşmada, pandaların Çin ve ABD halklarını bir araya getiren etkileyici sahnelerine defalarca şahit olduğunu belirtti. Orens, uluslararası toplumun Basi'den ilham alarak daha barışçıl, uyumlu ve dostane bir dünya inşa etmesi ve pandaların yeniden ABD'ye dönme umudunu dile getirdi.

Çin Sivil Toplum Kuruluşları Uluslararası İletişim Geliştirme Derneği Başkan Yardımcısı Liu Jie, forum aracılığıyla Sichuan eyaletindeki panda kültürünü temel alarak dünya halklarının iletişimini artırma ve dünya barışına katkıda bulunma arzusunu ifade etti.

Forumda, GMG'nin Basi Film Projesi de açıklandı. CMG, Basi adlı pandanın efsanevi deneyimini ve Çin ile yabancı ülkeler arasındaki kültürel iletişimdeki katkılarını anlatacak. Ayrıca, "Dujiangyan Basi Deklarasyonu" da yayınlandı.

Çin'in güneyindeki Fujian eyaletinin Fuzhou kentinde 33 yıl yaşamış ve Eylül 2017'de vefat eden Basi, dünyanın en yaşlı pandalarından biriydi. 1987 yılında ABD'yi ziyaret eden ve 1990 yılında Beijing Asya Oyunları'nın maskotu "Panpan"ın prototipi olan Basi, 2015 yılında New York'taki Times Meydanı'nda gösterilen Çin'in ulusal markalarının tanıtım videosunda yer aldı. Basi, Çin ve yabancı ülkeler arasındaki barışın elçisi olarak kabul ediliyor.

 

Hibya Haber Ajansı