Açılış törenine Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Kore Cumhuriyeti Büyük Elçiliği, Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Güney Kore Belediyeler Birliği ve Türk-Kore Kültür İletişim Derneği işbirliği ile Malatya’da 202 yaşam konteyneri ve 8 idari konteyner olmak üzere toplam 210 konteynerden oluşan Korepck Mahallesi’nin açılışı yapıldı. 

AFAD İl Müdürü Mustafa Türker, açılış programında yaptığı konuşmada, “Yaşadığımız 6 Şubat depremlerinin ardından, devam eden iyileştirme çalışmalarımıza bir halka olması için, tarihsel dostluğumuz içerisinde devam eden işbirliğimize, dostluğumuza ve kardeşliğimize yeni bir zincir eklemek adına Kore’nin ve diğer paydaşlarla sunmuş olduğu katkıya istinaden ortaya çıkan bu eserden dolayı şahsım ve kurumum adına şükranlarımı arz ediyorum. Bu değerli eserin ortaya çıkmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. 

Park Pck NGO Temsilcisi Gui Whan ise yaptığı konuşmada, “Kore’de Pck direktörlüğü yapmaktayım. Öncelikle beni davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Türkiye’nin Güney bölgesini vuran büyük depremlerin üzerinden tam 9 ay geçti. İyileştirme çalışmaları halen devam ediyor. Malatya Valiliği’ne, Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne, AFAD Başkanlığı’na, Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği’ne ve Türk-Kore Kültür İletişim Derneği’ne teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.  

Türkiye Koreliler Dernek Başkanı Young Hoon Kim, Koreli olarak Türklere olan borçlarını kapatmaya geldiklerini ifade ederek, "Buraya gelen bütün konuklara hoş geldiniz diyorum. Bildiğiniz gibi Kore ile Türkiye arasındaki ilişki Kore Savaşından itibaren devam etmektedir. Koreli olarak bu olayı hiçbir zaman unutmam mümkün değil. Burada yapılanları destek diye bahsetmeyin biz Koreli olarak borcumuzu kapatmaya çalışacağız" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Vahap Erdem, Türkiye ile Güney Kore arasındaki stratejik ortaklığa vurgu yaparak, "Malatya ile Güney Kore arasında ticari ilişkilerin yanı sıra kültür ve turizm alanında da işbirliğinin artırılmasını hedefliyoruz" dedi. Ayrıca, Güney Kore ile eskiye dayanan dostluğa vurgu yaparak, "Türkiye- Güney Kore kardeşliği ilelebet devam edecektir. Malatya’nın depremden gördüğü zararların giderilmesi noktasında ve bu felaketin yaralarının sarılması noktasında yaptıkları ‘Güney Kore Konteyner Mahallesi’nin hemşehrilerimize ve Malatya’mıza hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Malatya’ya ilk defa 2021 yılında eşiyle birlikte geldiğini ve öğrendiği Türkçe ilk kelimelerden birinin “Kayısı” olduğunu ifade eden Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Won İk LEE, “Kore ve Türkiye birbirine zor zamanlarda el uzatan gerçek dosttur. Kore tarafından yapılan bu yardım, sıradan bir yardım değil. 70 yıl önce Kore gazilerinin bizi korumak için göstermiş oldukları fedakârlığa karşı bir vefa borcudur" şeklinde konuştu. Ayrıca, depremzedelere desteklerinin devam edeceğini belirtti.

 

Hibya Haber Ajansı