İSTANBUL (AA) - Bilgiçler Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç, Bayrampaşa'da 100 bin metrekarelik yeni ticari gayrimenkul projeleri olan AKTİM Çarşı-Ofis'in temelini atmaya hazırlandıklarını bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamada konuya ilişkin görüşleri yer alan Ali Emre Bilgiç, ön lansmandan itibaren ciddi taleple karşılaştıklarını ve şimdiden projenin yüzde 37’sini sattıklarını bildirdi.

Sektörde markalı projeler haricinde, başladıkları inşaatları bitiremeyecek, sermaye gücü olmayan pek çok müteahhit bulunduğunu kaydeden Bilgiç, bu tarz yatırımları yaparken çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Bilgiç, ticari gayrimenkul yatırımının hem avantaj hem de dezavantajlarından bahsederek, şu ifadeleri kullandı:

"Ticari gayrimenkule yatırım yapmak potansiyel olarak kazançlı olabilir ve borsadaki oynaklığa karşı korunma görevi görebilir. Yatırımcılar mülklerini satarken değer artışı yoluyla para kazanabilirler, ancak getirilerin çoğu kiracı kiralarından gelir. Bu sebeple yatırım yapılmadan önce mutlaka doğru değerleme ve satın alınan markanın ticari gücüne bakılması gerekmektedir."

- Ticari gayrimenkul alırken dikkat edilmesi gerekenler

Ali Emre Bilgiç, ticari gayrimenkul alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsederek, şu uyarılarda bulundu:

"Doğru kazanç elde edilmesi için ön araştırma yapmak gerekir. Çabuk karar vermeyin. Ticari gayrimenkule doğrudan yatırım yapmaya en uygun kişiler, sektör hakkında önemli miktarda bilgiye sahip olan veya bu bilgiye sahip firmaları araştırabilen kişilerdir. Ticari mülkler yüksek riskli, yüksek getirili gayrimenkul yatırımlarıdır. Bu sebeple doğru lokasyon seçimi, arzın az talebin yoğun olduğu bölgelerin tercih edilmesi gibi kritik noktalar bulunmaktadır. Eğer ofis yerine dükkan gibi bir yatırım yapacaksanız, yaya trafiğinin olduğu ve toplu taşıma ile ulaşım kolaylığına dikkat edin.
Yapacağınız yatırımın satış bedeli ile kira getirisi arasındaki orantıya dikkat edin. Ticaretinize yönelik ihtiyaçlara cevap verip vermediğine göz atın."

Bilgiç, bölgenin iyi araştırılması ve rayiç fiyatların öğrenilmesi gerektiğini kaydederek, brüt ve net metrekare farklılıklarına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Ticari gayrimenkul alımı öncesi markaların iyi araştırılması uyarısında bulunan Bilgiç, potansiyel sorunları önceden tespit etmek için profesyonel bir danışmandan destek alınmasının öneminden bahsetti.