Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, Filistin-İsrail çatışmasının etkilerinin yayılmasının önüne geçilerek Suriye sorununun siyasi yolla çözümünü hızlandırmak için ortak hareket edilmesi çağrısında bulundu.

Geng Shuang dün BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’deki duruma ilişkin olarak düzenlenen toplantıda, geride bıraktığımız iki ayda işgal altındaki Golan Tepeleri'nde gerginliğin sürdüğünü, Suriye'de Şam Havalimanı ve Halep Havalimanı dahil olmak üzere birçok noktanın sıklıkla hava saldırılarına uğradığını hatırlatarak, Çin’in bu durumdan büyük kaygı duyduğunu belirtti. Geng konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tüm bu olaylar, Filistin-İsrail gerginliğinin tırmanmasıyla ilişkilidir. Uluslararası toplum, Güvenlik Konseyi’nin 2712 sayılı kararını kapsamlı şekilde uygulamakla işe başlayıp, kalıcı ateşkesi gerçekleştirmek ve sivilleri etkili bir şekilde korumak amacıyla Filistin-İsrail gerginliğini kontrol altına almalı ve Suriye-İsrail sınırındaki gerginliğin tırmanmasının önüne geçmelidir. Çin, Suriye sorununun siyasi yolla çözülmesini hızlandırmak için ortak hareket edilmesi çağrısında bulunuyor. Suriye hükümetinin terörle mücadelede kaydettiği ilerlemeleri takdir eden Çin, Suriye’nin terörle mücadele çabalarını kararlılıkla destekliyor.”

Uzun zamandan beri uygulanan tek taraflı yaptırımların Suriye hükümetinin ekonomiyi canlandırma ve ülkeyi yeniden yapılandırma yeteneğini zayıflattığına işaret eden Geng, yabancı orduların Suriye’deki yasa dışı varlıklarına son vermeleri ve Suriye’nin doğal kaynaklarını yağmalamaktan vazgeçmeleri çağrısında bulundu.

Hibya Haber Ajansı