İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)’da ‘Kışa Hazırlık Çalışmaları ve Değerlendirme Toplantısı’ düzenledi.

İstanbul Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu’nun da katıldığı toplantıda; İBB Genel Sekreter Yardımcıları ve ilgili birimler, Emniyet, Jandarma, Karayolları, Avrasya Tüneli İşletmesi, İstanbul Havalimanı İşletmesi (İGA), Sabiha Gökçen Havalimanı İşletmesi (HEAŞ) gibi kurumların yetkilileri hazır bulundu. Kışın İstanbulluların sorun yaşamaması için koordineli çalışmak adına toplantıya katılan 35 kurumun temsilcilerine, AKOM Müdürü Selçuk Tütüncü sunum yaptı. 

Selçuk Tütüncü kış aylarında olağanüstü don olaylarının beklenmediğini buna karşın bol yağışlı bir kış yaşanacağını öngördü. 

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay, İstanbul'un bir gün durmasının Anadolu'da üretimi olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek, devlet kurumları arasında koordinasyonun önemini vurguladı.

Depolarda 275 bin ton tuz bulunuyor. İBB, ilçe belediyelerine toplamda 60 bin ton tuz dağıtacak. Kar küreme ve tuzlama ekipleri, 4 bin 23 kilometrelik sorumlu yol ağında 637 müdahale noktasında hazır bekleyecek. Metrobüs güzergahında 44 araç ve iş makinesi görev alacak.

Evsizlere kış hizmeti çalışması bu yıl 18 Kasım 2023 itibariyle başladı. Sokakta yaşayan evsiz vatandaşlar zabıta ekipleri tarafından bulundukları yerden alınıp, sağlık kontrollerinden geçirildikten sonra evsizler için hazırlanan İBB tesislerinde misafir ediliyor. Halihazırda 245 evsiz vatandaş arasında; erkekler Esenyurt İBB tesislerinde, kadınlar Kayışdağı İBB tesislerinde, aileler ise anlaşmalı otellerde misafir ediliyor. 

İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, sokak hayvanlarına kış aylarında haftada 655 noktada 2 ton mama dağıtacak.

Yoğun kar yağışlarında mobil büfeler ile kritik noktalarda hastanelerin acil servisleri, iskeleler ve yollarda bekleyen sürücülere sıcak içecek, çorba ve su servisi sunulacak. Kritik noktalara konumlandırılacak 6 mobil tuvalet ile İstanbullulara hizmet verilecek. 

İBB'nin kış çalışmaları mücadele kapasitesi şu şekilde:

“Sorumlu Yol Ağı: 4 bin 23 km

Personel Sayısı: 11 bin 812

Araç ve İş Makinesi Sayısı: 3 bin 62 (788 küreme ve tuzlama)

Tuz Stoku: 275 bin ton (60 bin tonu belediyelere verilecek)

Kutu Tuz: 377 adet 

Solüsyon Durumu: 64 tank ( bin 290 ton kapasite, saatte 25 ton üretim)

Traktör sayısı: 170

Vinç: 44 adet (13 kurtarıcı vinç, 31 çekici)

Metrobüs Güzergahı:104 km taranan güzergah, 44 araç ve iş makinesi

Buzlanma Erken Uyarı Sistemi: 60 istasyon”

 

Hibya Haber Ajansı