Geleneksel Türk gölge sanatı Karagöz’ü ve farklı kültürlere ait gölge ve kukla sanatlarını tanıtmak, kültürel ve sanatsal anlamda uluslararası paylaşım ve iletişim ortamı oluşturmak hedefiyle düzenlenen festivale Azerbaycan, Özbekistan ve Kazakistan’ın yanı sıra Türkiye’den 14 gölge ve kukla sanatçı ekibi katılacak. 8 farklı mekanda seyirciyle buluşacak festivalde 38 gösterim, 3 atölye, bir söyleşi ve sergi etkinlikleri yapılacak ve etkinliklerin tamamının ücretsiz olacak.

''Gölge oyunun başlangıç noktası''

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Kültür, Sanat ve Turizm Vakfı Başkanı Sadi Etkeser ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, festival takvimini kamuoyuna duyurdu. Bursa’nın uzmanlar tarafından, gölge oyunu geleneğinin başlangıç noktası olarak gösterildiğini hatırlatan Başkan Aktaş, “Gölge oyunu olan Karagöz-Hacivat geleneği kültür tarihimizin en önemli unsurlarının başında geliyor. Şehrimizin en önemli soyut kültürel değeri, hatta simgesi olan Karagöz ve Hacivat, tasavvufi boyutuyla da özgünlüğünü korumaktadır. Türk gölge tiyatrosu 'Karagöz'ün 2009 yılında UNESCO tarafından Türkiye’nin somut olmayan kültürel mirası kabul edilerek, Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil edilmesi festivalimizi daha da anlamlı kılıyor. Katkıları için Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile ana sponsorumuz Downtown’a, yine desteklerini esirgemeyen Harput Holding, Keskinoğlu, Bursa Su ve Tunç Siper Okulları’na teşekkür ederiz. 11-16 Aralık 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek. 20. Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali’ne bütün sanatseverleri bekliyor, festivalimize emek ve destek verenleri kutluyorum.” diye konuştu.

''Özgüven aşılayacak''

Bursa Kültür, Sanat ve Turizm Vakfı Başkanı Sadi Etkeser de geçtiğimiz günlerde düzenledikleri Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivalinde yaklaşık 6 bin 500 çocuk ve genci tiyatro ile buluşturduklarını hatırlattı. Özellikle çocukların merakla beklediği Uluslararası Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali’nin de startını verdikleri ifade eden Etkeser, “Bu festivalimiz iki yılda bir düzenleniyor. Festivalimiz yarının büyükleri, sanatseveri olan yeni neslimizi topluma yetişkin bireyler olarak hazırlamanın yanı sıra özgüven duygusu aşılamaya, gözlem yoluyla öğrenmeye ve eleştirel düşünmeye katkı sağlamaktadır. Festivalimiz, Tayyare Kültür Merkezi, Büyükşehir Belediyesi Oda Tiyatrosu, Şehir Kütüphanesi, Karagöz Müzesi, Downtown, Barış Manço Kültür Merkezi, Podyum Sanat Mahal’de gerçekleştirilecek.” dedi.

Hibya Haber Ajansı