Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından “Filistin-İsrail çatışmasının çözümüne ilişkin tutum belgesi” yayımlandı.

Belgede son Filistin-İsrail çatışmasının çok sayıda sivilin ölümüne ve yaralanmasına ve ciddi insani felakete yol açtığına dikkat çekilerek uluslararası toplumun çatışmayı büyük bir dikkatle izlediği belirtildi.

Belgede, “Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bir çok kez çatışmaya ilişkin Çin’in ilkesel tutumunu dile getirerek, savaşın derhal sonlandırılması, insani yardım koridorlarının sorunsuz işleyişinin güvence altına alınması, çatışmanın genişlemesinin önlenmesi, iki devletli çözüm planının hayata geçirilmesi ve Filistin sorununun bir an önce kapsamlı, adil ve kalıcı çözümünün teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi.” ifadelerine yer verildi.

Belgede şu ifadeler de kullanıldı:

“BM Şartı uyarınca BM Güvenlik Konseyi temel bir görevi olan uluslararası barış ve güvenliği koruma sorumluluğunu üstlenerek, Filistin-İsrail sorununun çözüm sürecinde olumlu ve yapıcı rol oynamalıdır. Bu bağlamda Çin savaşın kapsamlı bir şekilde sonlandırılması ve ateşkesin sağlanması, sivillerin somut adımlarla korunması, insani yardımların sorunsuz yerine ulaşmasının güvence altına alınması, diplomatik arabuluculuk çalışmalarının güçlendirilmesi ve siyasi çözüm arayışında bulunulması önerilerinde bulunuyor.”

Hibya Haber Ajansı