Yaşanan deniz taşkını hakkında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Geçen 5 yıl içinde daha ne felaket yaşayabiliriz diye düşündüğümde artık aklıma başka bir şey gelmiyor. Son denizin kabarması da hiç beklemediğimiz bir başka felaketti. Hızlı aksiyon alabildik. Hasar tespitlerini tamamlıyoruz. 680’in üzerinde esnafımızın mağduriyeti var. Bunlarla ilgili meclis kararını aldık. Aralık ayı içinde de hasarlarını gidermeye yönelik ödemelerini yapmış olacağız. Kısacası üzerimize düşen neyse bu mağduriyeti yaşayan arkadaşlarımızın yanında olacağız” ifadesinde bulundu.

“Kendi kendini amorti edecek”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentteki raylı sistem projelerinden de bahsederek “Ankara’dan onaylanmış olan sadece Örnekköy-Çiğli Tramvayı var. Kemalpaşa ile ilgili istedikleri değişiklikleri yapmış olmamıza rağmen henüz dönüş alamadık. Gaziemir-Karabağlar metrosuyla ilgili 2 senedir dönüş yok. Hâlbuki orada ciddi yol alındı. Projeleriyle, sondajlarıyla hepsi tamamlandı. Üçünde de bu noktadayız. Narlıdere Metrosu’nu 7 Şubat’ta, Çiğli Tramvayı’nı 14 Şubat’ta açıyoruz. Buca Metrosu ile ilgili de inşaata başladığımızda 4 yıl bir süre öngörmüştük. Ama daha önce bitirebileceğimize dair veri var elimizde. Zeminin yapısı itibariyle daha hızlı yürüyebiliyoruz. 2 TBM kullanarak yapacağımızı düşünmüşken üçüncüsünü de devreye almak mümkün oldu. 4 seneden önce tamamlamış olacağız. Günde 400 bin kişiyi taşıyabileceğiz. şeklinde konuştu.

Bilim İnsanı Kısacık’tan uyarı

Toplantıya katılan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Doğan Kısacık da kentte yaşanan deniz taşkınına ilişkin konuşarak, İzmir’in mevcut kıyı çizgisi üzerinden bilgilendirmede bulundu. Hidrodinamik koşullara dikkat çeken Kısacık, kıyı koruma yapılarının önemine değindi. Kısacık yeni dönemde deniz taşkınlarıyla karşılaşma ihtimalinin yüksek olduğunu sözlerine ekledi ve uyarılarda bulundu.

Hibya Haber Ajansı