Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Engelsizmir 2023 Kongresi’nin açılışında konuşan Başkan Tunç Soyer, “Bir toplumda mağdur ve mazlumlar kendi haklarını savunmak zorunda kalıyorsa orada hiçbirimiz için adalet olamaz. Hak, hukuk yoktur.  Bu yüzden engelsiz bir yaşam için hepimiz mücadele etmek zorundayız” dedi.

Engelsiz yaşamın öncüsü olabilmek için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Engelsizmir 2023 Kongresi, “Engellilik Alanında Yenilikçi Yaklaşımlar” temasıyla başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde düzenlenen kongrenin açılış törenine İzmir Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve eşi Deniz Arda, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, ESHOT Genel Müdürü Erhan Bey, Kongre Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Gülgün Tosun, meslek odaları, engelli dernekleri temsilcileri ile akademisyenler katıldı. Kongrenin açılışında engelli dansçılardan oluşan Wheel Chair Dance Project’in sergilediği dans gösterileri büyük beğeni topladı.

Herkes için ayrımsız ve eşit bir dünya

Kongrenin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Biliyorum ki, bugün burada olan herkesin ortak bir hayali var: Herkes için ayrımsız ve eşit bir dünya. Tüm vatandaşlarımız için engellerin ortadan kalktığı bir İzmir. İşte bugün bu hayalimizi gerçekleştirmek için beraberiz. Engelsiz bir yaşam için tek yüreğiz. Bu yıl Uluslararası Engelsizmir Kongremizi dördüncü kez düzenliyoruz. Bundan önceki her buluşmamızın sonrasında engelleri ortadan kaldıran birbirinden değerli projeleri hayata geçirdik. Engelli vatandaşlarımızın yaşamlarına dokunduk. İlk kongremiz “Engellilerin Kentsel Sorunları ve Çözümleri” başlığını taşıyordu ve ardından Kırmızı Bayrak projemiz başladı. Şehir merkezinden, İzmir’in kılcallarına kadar çok sayıda tesis, kamusal alan ve araçlarımız artık kırmızı bayrağa sahip. Bu mekanlar özel ihtiyaçları olan vatandaşlarımızın tüm gereksinimlerine cevap veriyor. Diğer buluşmalarımızdan ise Engelli Farkındalık Merkezlerimiz, İnciraltı Terapi Bahçesi ve Ebeveyn Bilgi ve Eğitim Merkezimiz doğdu. Bu nedenle, Engelsizmir Kongresi bizim için aynı zamanda bir icraat zemini haline geldi” dedi.

Hepimiz mücadele etmeliyiz

Bu yıl “Engellilik Alanında Yenilikçi Yaklaşımlar” temasıyla düzenlenen kongrede hep birlikte, hayatın her alanında engelsiz bir yaşam amacıyla yenilikçi fikirler ortaya koyacaklarının altını önemle çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Yaşamın her alanında, sokakta, toplu ulaşımda, iş hayatında. Engelli Sanat Müzesi ile Engelli Ağız Diş Sağlığı Merkezi Türkiye’de bir ilk olacak. Buca’da uzun zamandır kullanılmayan engelli ve rehabilitasyon havuzları da kullanılıyor. Engelli vatandaşlarımız bin bir engeli aşmak zorunda kalıyor. Oysa engelli olmak bir kusur veya bir mahrumiyet sebebi değil. Olmamalı. Kusur ne biliyor musunuz? Engelli vatandaşlarımızın haklarına erişemediği şehirler kurmak. Ben hep şuna inanıyor ve söylüyorum. Engelli birey yoktur. İnsanların önündeki engelleri kaldırmayan sistemler vardır. Biz İzmir’de, büyük bir kararlılıkla engelleri ortadan kaldıran çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu doğrultuda engelli vatandaşlarımızın sağlık, eğitim, ulaşım, istihdam ve demokratik katılım haklarını içeren çok yönlü bir eylem planı uyguluyoruz. Çünkü tek bir engelli vatandaşımızın dahi haklarından mahrum kaldığı bir yaşam hepimiz için eksik demektir. Bir toplumda mağdur ve mazlumlar kendi haklarını savunmak zorunda kalıyorsa orada hiçbirimiz için adalet olamaz. Hak, hukuk yoktur. Bu yüzden engelsiz bir yaşam için hepimiz mücadele etmek zorundayız” şeklinde konuştu.

 

Hibya Haber Ajansı