İstanbul’un tarihi semtlerinden Sütlüce’deki VENIS STUDIOS’ta, eşi Vaia A. Karagianni ve ekibiyle birlikte birçok önemli tarihi eseri yüzlerce yıl önceki ilk günlerine döndüren ve konservasyonunu yapan sanat doktoru Gavrilakis, “Bu ölçülemeyecek kadar değerli eserlerin bugün bizimle yaşamaya başlaması, beni ve eşimi son derece mutlu ediyor; onları yeniden hayata döndürmek kişisel bir yaşam amacı” dedi.

Seçkin bir Kıdemli Uzman Sanat Konservatörü ve Tarihi Sanat Eserleri ve Eski Eser Restoratörü, VENIS STUDIOS’un Başkanı ve KMKD (Kültürel Mirası Koruma Derneği / Kültürel Mirası Koruma Derneği – APCH,), AIC, IIC, ICA üyesi Venizelos G. Gavrilakis, sanat konservasyonu ve restorasyonu ve sanat tarihi konularındaki çalışmaları aynı zamanda “The World Art News”, “Local Approach” gibi platformlarda da yayınlanıyor. Yunanistan’ın Selanik kentinde 1976’da doğan Gavrilakis yaşamını, insanlığın tarihi kültürel mirasını titizlikle korumaya, muhafaza etmeye ve restore etmeye adadığını vurguluyor.

Gavrilakis’in tanınmış bir uzman olma yolundaki yolculuğu, paha biçilmez eserlerin korunması ve restorasyonu konusunda uzmanlaşmış çalışmalarıyla başladı. Bunlar arasında, Bizans ve Bizans sonrası ikonalar, tarihi yağlı boya tablolar, Osmanlı dönemi başyapıtları ve Yunanistan’ın Athos Dağı’nın kutsal sanatına özel olarak odaklanan Eski Eserler yer alıyor. Sağlam bir eğitim temelinde yetiştiğini vurgulayan Gavrilakis, “Sanat Eserleri ve Eski Eserlerin Korunması” diplomasına sahip olduğunu söyledi.

Ayrıca, Yunanistan Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakanlığı’ndan resmi mesleki lisans sahibi olan Gavrilakis, 1994 yılından bu yana kıdemli bir uzman konservatör ve restoratör olarak hizmet verdi ve kendisini Yunanistan, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve dünyanın diğer köşelerine götüren etkileyici bir kariyer hazırladı.

Gavrilakis’in alanındaki uzmanlığı, tarihi yağlı boya tablolardan Bizans ve Osmanlı dönemi sanat eserlerine, ikonalara, panellere, fresklere, kakmacılık, tekstil ve mermer, taş, metal, kağıt vb. gibi çeşitli ortamlara kadar geniş bir kültürel miras yelpazesini kapsıyor. Saygın Rus ressam Ivan Aivazovsky’ninkiler de dahil olmak üzere, önemli eserlerin yanı sıra, M.Ö. 2.-3. yüzyıla tarihlenen Antik Mısır Fayoum mumya portresi, Bizans kandilleri, haçlar ve cam eşyalar gibi dünya çapında müzelerde, kiliselerde ve özel koleksiyonlarda bulunan paha biçilmez antikaların restorasyonunu içeren portföyü, ustalığının bir kanıtı olarak gösteriliyor.

Çalışmalarının sadece sanat eserlerini korumaya odaklanmadığını vurgulayan Gavrilakis, temel ilkelerinin bu eserlerin taşıdığı tarihi, sanatsal, sosyal, insani ve manevi mesajların zenginliğini gelecek nesillere aktarmak olduğunu söylüyor. Gavrilakis, bu konudaki bilimsel çalışmalarıyla ortak insanlık kültürünü korumayı ve antik çağın vizyoner sanatçılarına, ressamlarına, ikonograflarına, heykeltıraşlarına ve yaratıcılarına saygılarını sunmayı amaçladıklarının altını çiziyor.

Konservasyon ve restorasyon alanındaki titiz çalışmalarıyla geçmiş, bugün ve gelecek arasında daha güçlü bağlar kurmayı, uluslar, kültürler ve insanlığın kendisi arasında birlik ve kardeşliği teşvik etmeyi amaçladıklarına işaret eden Gavrilakis, çalışmalarında her zaman profesyonelliğin, müze düzeyinde sanat konservasyonu ve restorasyonunun ve etiğin önemini vurguluyor. Gavrilakis, bu bağlamda, sanat konservatörleri ve restoratörleri, sanat eserleri ve tarihi kültürel miras için “Sanat Doktoru” rolünü üstlendiklerini belirtiyor.

Tedavi, koruma ve bakım uyguladıkları bu eserler ile benzersiz ve samimi bir bağ kurduklarını belirten Gavrilakis, konservatör-restoratör ile sanat eseri arasında gizli bir diyalog, zamanı aşan gizli bir dil olduğunu, konservasyon ve restorasyon süreci boyunca birlikte korunduklarını ve bu tarihi mirasların kalıcı olmalarını sağladıklarını sözlerine ekledi.

Venizelos G. Gavrilakis, “Daha da önemlisi, adanmışlığımız koruma işinin tamamlanmasıyla sona ermiyor; sanat eserleri veya anıtlar için gelecekteki gereksinimleri karşılamak üzere sürekli denetim yapıyoruz” dedi ve destek, denetim ve sanat eserleri ile kültürel miras anıtlarını yeniden canlandırma ve koruma gibi yaşamsal bir misyon sunmaya hazır, güvenilir bir ortak olarak çalıştıklarını vurguladı.

Gavrilakis, “VENIS STUDIOS’ta Konservasyon ve Restorasyon Bilimi ve Sanatı sınır tanımıyor; hizmetlerimizi dünyanın neresinde olursa olsun her kültürel miras eserine ve anıtına ulaştırıyoruz” diye ekledi.

Hibya Haber Ajansı