Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

''Şirketimiz, Türkmenistan'da faaliyet gösteren Turkmen Telekom firmasının bilgi sistemleri, siber güvenlik ve dijital güvenlik modernizasyonu, yeni ekipman ve güvenlik yazılımı alım ve kurulum ihalesine katılmaya oy birliğiyle karar verilmiştir.

Bu çerçevede şirketimiz Ar-Ge-sistem entegratörü iş birimleriyle Türkmenistan devletinin sahip olduğu Türkmen Telekom'un ülke geneli uçtan uca fiber optik kablo dönüşümü projesine ait teknik ve idari ayrıntıların tarafımıza paylaşılması üzerine 2024'yılında başlayacak projenin keşif ve analiz çalışmalarına başlamıştır.

Proje, Türkmenistan genelinde uluslararası internet trafiğini düzenlemek ve ülke halkına en gelişmiş dijital hizmetleri sunmak amacıyla Türkmen Telekom'un telekomünikasyon taşıma ağına ilişkin fiber altyapısının kurulması ile ilgilidir ve hedef Türkmen Telekom'un faaliyetlerinin ve bölge içi telekomünikasyon taşıma ağının kapasitesinin genişletilmesi ve işlerliğinin arttırılmasıdır. Projeyle ülke içinde ana hatlardan, son kullanıcı olacak ev ve kurumlara 4.494 Km fiber optik kablo döşenecek olup, kurulacak fiber optik ağı 44 ana istasyona sahip olacaktır. Bu istasyonlardaki alt yapı 96 optik kanallı çalışma kapasitesine, 400 Gbit/s'ye kadar trafik taşıma hızına ve sistem boyunca herhangi bir oranda(kombinasyonda) kullanabilen 120'ye kadar optik kanalı dönüştürme yeteneğine sahip olacaktır. Türkmenistan bu ağ ile birlikte aynı zamanda aşağıda belirtilen diğer ana fiber ağlarına entegre olacaktır.

Aşkabat istasyonu- İran İslam Cumhuriyeti yönünde,
İran İslam Cumhuriyeti yönünde Etrek istasyonu,
Garaboğaz istasyonu — Kazakistan Cumhuriyeti yönünde,
Afganistan İslam Cumhuriyeti yönündeki Serhetabad istasyonu,
Kerki istasyonu- Afganistan İslam Cumhuriyeti yönünde,
Türkmenabat istasyonu- Özbekistan Cumhuriyeti yönünde,
Daşoğuz İstasyonu- Özbekistan Cumhuriyeti yönünde.

İlgili süreçteki gelişmeler kamuoyunun bilgisine ayrıca sunulacaktır.''
 

Hibya Haber Ajansı