Bugün, Çin'in 10. Ulusal Anayasa Günü kutlanıyor. Anayasa, bir ülkenin temelini oluşturan ve ülkenin yönetimini düzenleyen ana kurallardan oluşur. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, çeşitli vesilelerle anayasanın önemini defalarca vurguladı. Cumhurbaşkanı Xi, anayasanın geliştirilmesi ve tam olarak uygulanması için sürekli çaba sarf ederken, aynı zamanda ulusal yönetişim sisteminin modernizasyonuna da yön veriyor.  

Aralık 2014’te Cumhurbaşkanı Xi  Jinping, ilk Ulusal Anayasa Günü’nde verdiği önemli talimatta, anayasanın önemini şöyle açıkladı: “Anayasa, ülkenin temel yasasıdır, ülkemizi iyi idare eden ana kuralların bütünüdür ve Çin Komünist Partisi ile Çin halkının iradesinin tezahürüdür. Anayasa, en yüce yasal statü, yetki ve etkiye sahiptir.”

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Aralık 2022'de “Yeni Dönemde Çin Anayasası’nın Uygulamasında Yeni Sayfa Açalım” başlıklı bir makale yayımladı. Makalesinde Xi, anayasanın ülkenin temel kanunu olarak korunması ve uygulanması gerektiğini vurgulayarak, “Anayasanın statüsüne sadık kalarak, hükümlerini, ilkelerini ve ruhunu kararlılıkla uygulamamız gerekiyor. Böylece ulusal birliği, hukuk sisteminin bütünlüğünü ve  yönetişim birliğini sağlayabiliriz.” dedi.

Kasım 2020'de Cumhurbaşkanı Xi Jinping, “Ülkenin yönetimi ve iktidarın uygulanması, anayasa doğrultusunda olmalıdır. Bu, Çin Komünist Partisi'nin liderliğine ve anayasa tarafından tanımlanan halkın demokratik diktatörlüğü yapısına, ayrıca halk kongreleri sistemine bağlılık gerektirir.” şeklinde konuştu.

Kasım 2023'te ise Xi Jinping, “Geleneksel Çin hukuk kültürünün yenilikçi gelişimini aktif bir şekilde teşvik etmeliyiz. Çin hukukunun üstünlüğüne çağdaş yeni anlamlar katmalı ve bu canlılığı desteklemeliyiz.” dedi.

Hibya Haber Ajansı