USD/TRY: Küresel piyasalarda, Fed başta olmak üzere majör merkez bankalarının faiz artırım döngüsünün sonuna gelindiğine yönelik beklentiler fiyatlanıyor. ABD borsalarında Nasdaq ve S&P500 tarihi zirvelerinde hareket ederken, değerli maden de yine tarihi zirvesinde dalgalanıyor. Bu arada Orta Doğu'da tekrar artan gerginlik takip edilirken, risk alma iştahında bir bozulma işareti gözlenmiyor. Hatta Brent petrol haftaya satıcılı bir görüntüyle başlıyor. Veri tarafına ise bu hafta küresel PMI rakamları dışında ABD tarım dışı istihdam verisi önemli. Yurtiçi tarafa bakıldığında, normalleşme kapsamında atılan adımların olumlu yansımaları (5 yıllık CDS < 350) devam ederken, uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisi artıyor. Geçen hafta yabancıların hisse ve tahvillerde alım tarafında olduğunu izledik. Perşembe gecesi kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin de Türkiye'nin kredi notunun görünümünü "durağan"dan "pozitif"e revize etmesi önemliydi. Dolar/TL tarafında ise düşük oynaklıktaki hareket devam etti.  Geçen hafta hafif yükselişle 28,92 seviyesinden kapatan kur, bu sabah da söz konusu kapanış etrafında hareket ediyor. Günün geri kalanında da bu eğilim sürebilir. Bu sabah yurtiçinde kasım ayı enflasyon verisi takip edildi. Buna göre, kasım ayında enflasyon %3,28 olarak (Beklenti: %3,70) gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon %61,98 (Beklenti: %62,60) oldu.


EUR/USD: ABD'de geçen hafta Fed'in faiz artırım sürecinin sonuna geldiğine ve gelecek yıl faiz indirimlerine başlayacağına yönelik beklentiler piyasaları destekleyen unsur oldu. Fed'den mart ayı için faiz indirimi fiyatlanıyor. Diğer taraftan Fed Başkanı Powell, enflasyon konusunda zafer ilan etmek için erken olduğunu ve gerekli olursa daha fazla sıkılaşmaya hazır olduklarını söyledi. Geçen haftayı 24 baz puan düşüşle %4,23 seviyesinden tamamlayan ABD 10 yıllık tahvil faizi, bu sabah söz konusu kapanış civarında seyretmekte. Avrupa tarafında da tartışmalar ECB'nin artık faiz indirimlerine ne zaman başlayabileceği yönündeyken, bugün Başkan Lagarde'ın konuşması önemli olabilir. Geçen hafta %0,5 oranında düşüş kaydeden ve 1,0884 seviyesinden kapatan paritede teknik seviyelere bakıldığında ise aşağıda 1,0820 destek olarak takip edilebilir. Öte yandan, olası yükselişlerde 1,0945 direnç olarak takip edilebilir.


XAU/USD: ABD'de son gelen veriler ışığında Fed üyelerinden gelen yönlendirmelerle piyasalar Fed'den faiz indirim beklentisine girdi. Bu da değerli madeni desteklemekte. Geçen hafta %3,6 oranında yükselerek 2.072 seviyesinden kapatan Ons Altın bu sabah 2.145 seviyesine kadar yükseliş kaydetti. Ancak sonrasında cuma kapanışına doğru geri çekilme gözlemledik. Bu arada Orta Doğu'da artan gerginlik de bir taraftan takip edilirken, Fed'e yönelik beklentiler destekleyici olmaya devam edebilir. Ons Altın 2.066 desteğinin üzerinde kalarak tekrar yukarı yönlü ataklar yapabilir. Sıralı dirençler 2.100 ve 2.120 civarında. Öte yandan, 2.066 seviyesinin altında 2.050 tepki gelebilecek destek olarak izlenebilir.

Kaynak: Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı