Şanlıurfa'da ölü projelerin sayısını artırmak mümkün. Ancak 3 tanesi bariz şekilde Şanlıurfa'nın gelişen potansiyeli dikkate alınmadan yapıldığı göze çarpıyor.

İlk ölü projemiz Şanlıurfa adliye binası. Milyonları aşan Şanlıurfa'nın nüfus potansiyeli göz ardı edilerek yapılan adliye binası kısa sürede iş yükünü kaldıramaz hale geldi. Adliye binasının merdiven aralıklarına yeni yeni odalar yapılıyor. Son olarak ek adliye binası için ihaleye çıkıldı inşaat süreci devam ediyor.

Bir diğer ölü projemiz Şanlıurfa şehirlerarası otobüs terminali. Bir ovaya kurulu olan Şanlıurfa'da yüzbinlerce kilometre kare düz alan dururken sarp bir kayalık oyularak yapılan otogar projesi israf olarak nitelendiriliyor. Kazım ücretlerinin ikinci bir otogar yapacak kadar maliyet tuttuğu iddia ediliyor. Yetersiz hale düşen otogarın şehir içine yapılması ise ayrı bir muamma. Şehir merkezi dışında yeni bir otogar yapılarak eski otogarın ilçe otogarı olacağı konuşulan iddialar arasında.

En büyük ölü projelerden birisi de abide Kavşağı projesi. Türkiye'nin en büyük genişlikteki doğal kavşak yıkılarak perişan hale getirildi. Önce Gaziantep Mardin yönüne alttan yol verildi. Üstteki ışık sayısı 4'ten 5'e çıktı. Şimdi ise gaziantep'ten Diyarbakır yoluna ve Akçakale yolundan yine Diyarbakır yoluna üstten yol verilmesi planlanıyor. Orta kısımda kalacak ışık sayısı yine aynı kalıyor. Bohçalı yama şeklinde yapılan proje yine yetersiz kalacak gibi görünüyor. Proje yapılmadan önce simülasyonları yapılmadan hayata geçirilince her seferinde proje bittikten sonra akıllar başlara geliyor.

 

Şanlıurfa'da ölü projelerin hayata geçirilmesinin en büyük müsebbibi yetersiz kalan muhalefet partileri. Projeleri dikkatle incelemeden ve gerekli yargı yoluna başvurulmadığı için ölü projeler bir Bir hayata geçiriliyor. Devletin ve milletin kaynakları heba ediliyor. Ardından kaldırım gibi yol gibi yıkılıp tekrar tekrar yapılan yapılara dönüşülüyor. 

Vatandaş tüyü bitmemiş yetimin malına sahip çıkılmasını istiyor.

 

Haber: İbrahim Uyğur-Gaffar Kaymaz