Küresel piyasalarda, bu haftanın gündemi ABD istihdam verileri olarak görülmektedir. Çarşamba ADP özel sektör istihdam ve cuma günü tarım dışı istihdam ile işsizlik oranı verileri açıklanacak. İstihdam verilerinin Fed ile ilgili kısa vadeli beklentileri etkilemesi pek beklenmiyor. Kasım ayında açıklanan enflasyon ve istihdam verileri sonrasında Fed'in aralık ayı toplantısına dair beklentilerin netleştiği görüldü. Piyasalar, aralık ayı Fed toplantısından bir aksiyon beklemediği için bir süredir bunu da fiyatlara yansıttıkları da görülmektedir. Bugün içinde ABD'de kasım ayına yönelik hizmetler PMI ve ISM imalat dışı PMI verilerinin açıklanması bekleniyor. PMI verilerinde eşik değer 50 olurken, bu seviyenin altında bir veri, sektörde daralmaya işaret edebilir. 50 değerininin üzerinde açıklanması halinde ise sektörde büyüme yönünde yorumları desteklemesi beklenebilir. Bugünkü ABD verilerinin küresel borsalar ve emtialar üzerinde etkisinin sınırlı kalması bekleniyor. Haftanın verileri istihdam olduğu için istihdam verilerine kadar piyasalarda daha temkinli seyirler izlenebilir. Bugün için Avrupa'da da hizmetler sektörünü yansıtan PMI verileri takip edilecek.

Yurt içinde dün kasım ayı enflasyon verisi takip edildi. Kasım ayında enflasyon kurum olarak beklentilerimizin altında aylık bazda yüzde 3,28 ve yıllık bazda yüzde 61,98 olarak gerçekleşti. Dünkü veri sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşmalarında, enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerini belirttiler. Kurum olarak TÜFE enflasyonunun bu yılı yüzde 65 civarında kapatmasını böylelikle TCMB'nin %65'lik tahminini tutturmasını da mümkün görmekteyiz. Veri takviminde bugün TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru kasım ayı verisi açıklanacak. Yurt içi piyasalar üzerinde etkisinin hissedilmesi beklenmemektedir.

Açıklanacak önemli ekonomik veriler
• 12:00 EuroB. Hizmetler PMI Önem:Yüksek
• 18:00 ABD ISM İmalat Dışı PMI Önem:Yüksek

BIST-100 strateji

Güne alıcı başlangıç yapan BIST 100 Endeksi, açılış sonrası 50 günlük basit ortalamasının geçtiği 7.960 bölgesine geri çekilse de seans ortasında gelen alımlarla kayıplarını telafi etti ve %0,76 yükselişle 8.087,254 puandan günü tamamladı. Bankacılık sektörü %2,75 yükselişle endeksten pozitif ayrışmaya devam ediyor. Kısa vadeli göstergelerde momentum kaybı görülmesine karşın kasım ayı başından başlayan yükseliş trendi üstünde kapanışlarla pozitif görünümünü koruyan endekste, gün içi 8.150 bölgesi önemli direnç olarak takip ediyoruz. Yükselişte 8.150 bölgesi hacim desteği ile kırılması ve üstünde tutunması durumunda 8.250-8.300 bandına doğru alımların ivme kazanması beklenebilir. Olası geri çekilmelerde 8.045-8.000 destekler olarak takip edilebilir. BIST 100 Endeksinin güne hafif alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.

Önemli sektör şirket haberleri

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği sıfır araç satış verilerine göre; kasım ayında yurt içinde binek otomobil satışları yıllık olarak %54 artış gösterirken (ekim: +%74; eylül: +%77; ağustos: +%88), hafif ticari araç (HTA) satışları %2 yükseliş kaydetmiş (ekim: +%5; eylül: +%2; ağustos: +%55) ve toplam hafif araç (HA) pazarı yıllık %40 büyüme göstermiştir (ekim: +%55; eylül: +%56; ağustos: +%79). Ocak-Kasım 2023 döneminde binek otomobil satışları %65 artış göstererek 835 bin adet ve hafif ticari araç satışları %44 yükseliş göstererek 233 bin adet olurken, toplam hafif araç satışları %60 genişlemiş ve 1.068 bin adet olmuştur. Şirket bazında incelendiğinde, Tofaş’ın yurt içi satış adetleri yıllık %15 artış göstermiş (ekim: +%23; eylül: +%20; ağustos: -%10) ve pazar payı %14,5 olmuştur; Ford Otosan’ın yurt içi satış adetleri yıllık %18 azalış kaydetmiş (ekim: -%33; eylül: -%4; ağustos: +%84) ve pazar payı %6,5 olmuştur; ve Doğuş Otomotiv’in ise yurt içi satış adetleri yıllık %48 artış göstermiş (ekim: +%20; eylül: +%53; ağustos: +%48) ve pazar payı da %9,4 olmuştur. (TOASO ve FROTO için NÖTR; DOAS için SINIRLI POZİTİF)

Kaynak Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı