DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili İrfan Karatutlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Kahramanmaraş’a bağlı Elbistan ilçesinin problemlerini Meclis gündemine taşıdı.

Türkiye’nin en büyük 4. ovası olan; Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nin kesiştiği noktada yer alan ve 2020 yılı itibarıyla 142.000 nüfusa sahip Elbistan'ın tarih boyunca da bulunduğu bölgede önemli bir kent olduğunu ifade eden Karatutlu, depremin ardından Elbistan’dan göç eden eski nüfusun yakalanması ve bölgenin kalkınması için acilen il yapılmasının gerektiğini vurguladı.

Yıllardır tarım ve hayvancılık anlamında hazırlanan projelerin organize sanayi bölgesinde yer tahsisi yapılmamasından dolayı reddedildiğini ve girişimcilerin uzaklaştırıldığını söyleyen Karatutlu, “Elbistanda üretimin artırılması, istihdamın sağlanması ve tekrar göç alması için yıllardır bekletilen organize sanayi kamulaştırılmaları yapılmalı, organize sanayi kamulaştırmaları tamamlanana kadar bu projelere hazine arazilerinden uygun görülenler tahsis edilmeli ve deprem bölgesi olması nedeniyle buradaki girişim ve projelere kayıtsız şartsız hibe-kredi destekleri artırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Karatutlu sözlerine şöyle devam etti:

‘Enerji üretimi yapan termik santrallerin filtreleme sistemleri acilen tamamlanmalı’

“Elbistan’da termik santraller nedeniyle özelleştirilen ve filtresi bir türlü faaliyete geçmeyen A Termik Santrali nedeniyle hava kirliliği son derece fazladır. Termik santralin püskürttüğü uranyum ve kobalt içeren kül dumanı sadece havayı değil, üzerinde 11 tane baraj bulunan Çukurova’yı besleyen, 510 kilometre uzunluğundaki Ceyhan Nehri ve diğer su kaynaklarını, uçsuz bucaksız tarım arazilerini ve insanları zehirlemektedir. Burada önemli enerji üretimi yapan termik santrallerin filtreleme sistemleri acilen tamamlanmalı ve doğaya verdiği zarar minimize edilmelidir. Elbistan’da 30 yıldır altyapı yenilenmemiştir. Yetersiz altyapı sürekli tıkanmakta ve her yağmurda ana caddeler nehir gibi olmaktadır.”

Hibya Haber Ajansı