Borsada yıl sonuna kadar endeks beklentiniz nedir? Yıl sonu rallisi/yükselişi yaşanır mı?
SP’den zamanlama açısından beklenmeyen ama beklenen görünüm yükseltilmesinin ana etmenleri kısaca Sadeleşme/ normalleşme adımları ve döviz rezervlerinin güçlenmesi olmuştu. 15 Aralık’ta Moody’s planlı Türkiye değerlendirmesi var. 3 büyük derecelendirme kuruluşu içinde en geride kalan Moody’s. Eylül ayında Moody’s analisti son dönemde geleneksel politikalara dönüşün olumlu olduğu sinyallerini de vermişti. Bu da SP’den sonra Moody’s ten de bir iyileştirme beklentisini arttırmakta. Diğer taraftan mevduat faizlerinin, altının seyri yatırımcı açısından cazip noktalara gelmiş durumda şirketlerin kredi maliyetlerini de bu gelişmelere eklersek biz yılın 8000- 8500 aralığından kapatmasını beklemekteyiz.

Yıl sonunda dolar/TL tahmininiz nedir?
Mevduat faizlerinin kapı girişte %40 seviyelerine gelmesi, yabancıların tahvillerimize ve tahvil ihalelerine olan ilgisi, Kredi görünümlerinde yukarı yönlü revizyon beklentilerimizle birlikte doların 28-30 bandında kapanması bizim için süpriz olmayacaktır

Gösterge faizde yıl sonunda beklentiniz nedir? Açıklar mısınız?
TCMB, faiz artırımı sürecine devam eder mi? 10 yıllık sabit kuponlu tahvil ihalesinde ROT teklifi 37,4 Milyar TL olurken, Hazinenin bunun 10 Milyar TL karşılaması talep açısından son derece olumlu. Yine banka sendikasyonarında maliyetlerde yıla E+425 ile başladık ve bu hafta E+325 ile yılı tamamladık. Roll’lar Nisan ayında başlıyor istediğimiz gibi gelişmeler olursa sert geri çekilmeleri burada da görebiliriz. Bu gelişmeler enflasyon ve sadeleşme adımları ile birleşince bu yılın gösterge tahvilde %38-40 aralığından kapatma düşüncemizi pekiştiriyor.

Yıl sonunda gram altın nerede olur? Altın fiyatında, hem ons hem gram olarak jeopolitik riskler de eklenince nasıl bir hareket bekliyorsunuz?
Geçen hafta Avrupa'da enflasyonun beklenenden daha hızlı yavaşladığı görüldü ve kısa vadede yalnızca ABD'nin endişe duyduğu Eski Kıta'da faiz indirimi ihtimali yeniden uyandı. Atlantik'in her iki yakasındaki enflasyondaki yavaşlamayı memnuniyetle karşılayan finansal piyasalar, 2024 yılının ilk çeyreğinin sonuna kadar para maliyetinin düşeceği umuduna sahip. Bu durumda nemalanan tabiki ons altın oldu ve 2145 dolara kadar yükseliş kaydetti. Gram altında ons üzerinden nemalandı ve 1928 TL’ye kadar yükseldi. Şimdi yılın son döneminde risk iştahının biraz açık olması ve teknik düzeltme beklentimizle birlikte gram altının yılı 1900-1950 TL aralığında kapatmasını beklemekteyiz.

Yıl sonuna kadar portföy dağılımı nasıl olmalı? Jeopolitik riskler ve TL mevduatta artış, portföy dağılımını nasıl etkiliyor?
Altın ve Mevduatın pastadaki payını arttırıyor. Hisse senetlerinde konusunda orta ve uzun vadede rahatlığımıza karşılık, Açıklanan veriler sonrasında FED ve ECB’nin beklenenden çok daha erken faiz indirimlerine başlamasının beklenmesi ve jeopolitik riskler ons altında sert yükselişlere neden oldu ve altına yönelik beklentilerinden öne çekilmesine neden oldu ve biz de portföyün %15’ini altından oluşturduk. Kapı giriş faizin %40 seviyesine çıkması tahvillere yabancı ilgisi ve kurdaki neredeyse stabil durum mevduatı yatırımcılar açısından garantili bir enstrüman olarak değerlendirmelerine imkan vermiştir ve biz de bundanı %20’lik bir dilimle yararlanılması gerektiğini düşünmekteyiz. Yabancıların tahvile olan ilgisi ve Gecelik swap piyasasına politika faizinin %43,50’de seviyesinde fiyatlanması ve kısa vade tahvil faizleri %40 bandına ulaştı. %40 bandındaki tahvil getirilerinin cazip olduğunu düşünmekte ve Tahvil bonoya da %15 pay vermekteyiz. Hisse tarafında ise hem tahvillere olan ilgi, hem TCMB’nin faiz adımı hem de Moody’s ten beklentimizle %50 hisse de kalma politikamızın oluşmasına Bankacılık, hava ulaştırma, gıda perakende, petro kimya sektörü ağırlıklı bir model portföy oluşturulmasını tavsiye etmekteyiz.

Manşette öne çıkanlar

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) EMEA Ülke Reytingleri Direktörü Frank Gill, ülkede para biriminin daha fazla değer kaybetmesi nedeniyle bankalarda bir miktar sermaye kaybı beklenmesine karşın, Türkiye ekonomisinin yeniden dengelendiğine ilişkin işaretlerin giderek güçlendiğini, bunun da kredi not görünümünü olumlu etkilediğini dile getirdi.

JPMorgan'ın Gelişmekte Olan Piyasalar Borç Fonu, Türk Eximbank'ın ihraç ettiği tahvilden 2,4 milyon dolarlık alım yaptı.

Rasyonelleşme kapsamındaki faiz artışları ile Türkiye’nin risk puanının düşmesi, TL varlıklara ilgiyi artırıyor. Son 4 yılda TL varlıklardan 70 milyar dolar seviyesinde çıkış yapan yabancı yatırımcının ilk giriş noktasının tahviller olacağı vurgusu verilere yansımaya başladı. 2 yıl vadeli tahvil ihalesinin ardından dünkü 10 yıl vadeli tahvile de rekor talep geldi. Yabancı talebiyle faizler de düşüyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, zayıflayan işgücü piyasasının yaklaşan bir resesyona işaret ettiği yönündeki endişeleri reddederek, böyle bir gerilemenin tipik işaretlerini gözlemlemediğini belirtti.

ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satın alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Kasım'da aylık bazda 0,9 puan artışla 52,7'ye çıkarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu’nun şahin söylemleriyle tanınan Alman üyesi Isabel Schnabel, enflasyondaki kayda değer düşüş göz önüne alındığında, bankanın daha fazla faiz artırımını masadan kaldırabileceğini söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Moody's'in Çin'in kredi notu görünümünü "negatif "e düşürmesinden bir gün sonra, Çin'e ilişkin notlarında herhangi bir değişiklik olmadığını duyurdu. S&P, "Çin'e ilişkin A+ uzun vadeli notlarımızı en son Haziran ayında durağan görünümle teyit ettik ve bu konuda henüz bir değişiklik olmadı" dedi.

Goldman Sachs Group geçen ay ralliye neden olan faktörlerin hızla ortadan kaybolduğunu belirterek hisse senetlerinde geri çekilme yaşanabileceği uyarısı yaptı.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı