Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi dün İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Wang Yi görüşmesinde, Çin ve İngiltere’nin BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri olduklarına, küresel barış ve istikrarın korunmasında önemli sorumluluk üstlendiklerine işaret ederek, Çin-İngiltere ikili ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı gelişmesinin iki ülkenin halklarının temel ve uzun vadeli çıkarlarına uyduğu gibi, dünya barışı ve refahı için stratejik ve küresel önem taşıdığını söyledi.

İki ülkenin birlikte gelişme fırsatlarına sahip olduğuna değinen Wang Yi, İngiltere'nin Çin'e yönelik doğru bir algı oluşturması gerektiğini ve ikili ilişkileri etkin bir şekilde gelişme yolunda tutmasının önemini vurguladı.

Wang, karmaşık küresel durum ve mevcut küresel meydan okumalar karşısında Çin ve İngiltere'nin koordinasyon ve diyaloglarını güçlendirip iş birliklerini pekiştirmeleri gerektiğini belirtti.

Cameron ise görüşmede, İngiltere-Çin iş birliğinin iki ülkenin çıkarlarına uygun olduğunu dile getirerek, İngiltere'nin Çin ile ikili ilişkileri geliştirmeye hazır olduğunu söyledi. Ayrıca, Cameron, Çin'in çok taraflılığı desteklemesini takdir ettiklerini ve Çin'in küresel konularda daha büyük bir rol oynamasını umduklarını ifade etti.

İki taraf, görüşme sırasında Ukrayna krizi gibi konularda da görüş alışverişinde bulundu.

Hibya Haber Ajansı